BiH
0

Raste broj oboljelih od šuge u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

SRNA
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u februaru je registrovano 38 osoba oboljelih od šuge, što je dvostruko više nego u istom mjesecu prošle godine kada ih je bilo 22, potvrdio je Srni šef Službe za epidemiologiju kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Erdin Alajbegović.

Alajbegović je precizirao da je najviše oboljelih u Mostaru, čak 20, ali da ne prijeti epidemija šuge. On je istakao da niko od nadležnih u Mostaru ne čini ništa na rješavanju ovog problema.

"Imamo program koji smo podnijeli Vladi, ali niko ne reaguje. Ako broj oboljelih bude i dalje rastao, očekuje se da će u ovoj godini u Hercegovačko-neretvanskom kantonu biti oko 600 oboljelih", upozorio je Alajbegović.

On je podsjetio da je prošle godine u ovom kantonu registrovano 329 oboljelih od šuge. U prva dva mjeseca ove godine evidentirano je 89 oboljelih.

Šuga je infekcija kože koju uzrokuje mali, često nevidljiv, parazit sarcoptes scabiei koji se "ukopava" ispod površine kože oboljelog i na taj način dovodi do razvoja simptoma. Lako se prenosi direktnim fizičkim kontaktom, polnim odnosom ili korištenjem odjevnih predmeta, posteljine i peškira zaražene osobe.

Glavni simptomi infekcije su intenzivan svrab, posebno noću, te pojava crvenog osipa na tim mjestima.