{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rast cijena u BiH odraz je globalnih trendova

F
29.11.2007. u 17:00
0
0
Rast cijena u BiH odraz je globalnih trendova
0
Rast cijena u BiH odraz je globalnih trendova
Nedavna poskupljenja hrane u Bosni i Hercegovini prvenstveno su rezultat rasta cijena na svjetskom tržištu – pogotovo pšenice, kukuruza i jestivog ulja – a ne nagomilavanja zaliha, zaključak je Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.
Cijene hrane na svjetskom tržištu porasle su tokom ove godine zbog pojačane potražnje od strane zemalja u razvoju i ekonomskoj ekspanziji, sve veće upotrebe žitarica u proizvodnji biogoriva te siromašnih žetvi uzrokovanih sušom u ljeto 2007. godine, saopćeno je iz OHR-a.

Navedeno je da su i troškovi transporta porasli uslijed porasta cijena goriva teda su svi ti faktori imali direktan utjecaj na BiH jer ona naveliko ovisi o uvozu osnovnih prehrambenih proizvoda i goriva.

Sezonski porast cijena, kao u slučaju električne energije, koja se od oktobra obračunava po skupljoj zimskoj tarifi, dodatno je doprinio porastu cijena.

"Važno je objasniti koji su razlozi za rast cijena: on je u prvoj mjeri rezultat povećanih cijena na svjetskom tržištu. Također, Bosna i Hercegovina ima otvorenu ekonomiju, što u krajnjoj liniji štiti građane BiH od porasta cijena koji bi nadmašili porast na svjetskom tržištu", navodi se u saopćenju, uz napomenu da "poskupljenja, koja su u slučaju nekih proizvoda bila dramatična, ne nadmašuju rast cijena na svjetskom tržištu".

Negativne posljedice ovih poskupljenja osobito po najugroženije građane Bosne i Hercegovine još jednom ukazuju na potrebu da se ozbiljno razmotri postojeći sistem socijalnih davanja koji treba uključiti ciljanu i adekvatnu pomoć najsiromašnijim članovima društva, naglašava se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: