Direktor aerodroma
74

Raspudić: Nesreća je imala najcrnji scenario, ovo je najtragičniji dan za BiH i Mostar

Piše: Dž. Č.
Marin Raspudić (Foto: Klix.ba)
Marin Raspudić (Foto: Klix.ba)
Članovi tima kojeg je okupilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH vrše istragu o jučerašnjoj avionskoj nesreći kod Mostara u kojoj je smrtno stradalo pet osoba. Direktor mostarskog aerodroma Marin Raspudić, koji se nalazi na terenu sa istražnim timom, izjavio je kako je "ovo jedan od najtragičnijih dana za BiH i Mostar".

Raspudić je kazao kako će bh. javnost biti informisana o rezultatima istrage u skladu s pravilima Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

"Ovo je strašna tragedija koja se ne može opisati riječima. Ne znam na koji način da iskažem osobnu bol. Ovo je jedan od najtragičnijih dana za BiH i Mostar. Još jednom izražavam saučešće porodicama stradalh koje ću posjetiti. Trudit ćemo se maksimalno da ih uz neke naše psiho-fizičke mogućnosti vratimo u život. Imamo podršku svih institucija da se ovim porodicama maksimalno izađe u susret. Ne znam šta više reći, nemam riječi", istaknuo je Raspudić.

Direktor mostarskog aerodroma dodao je kako je jučerašnja avionska nesreća imala "najcrnji mogući scenario".

"Stradali su naši radnici i njihova djeca. Dvoje poginule djece su od našeg kolege Lovrića, a treće dijete je od kolege Sanjina. Druge dvije poginule osobe su starije", kratko je kazao Raspudić.

Već od ranije poznato je kako je pored troje djece u dobi od 8 do 11 godina u nesreći stradao i instruktor Ivan Karačć, koji je upravljao avionom. Raspudić nije mogao otkriti identitet pete stradale osobe.

Istragu o padu aviona preuzelo je Tužilaštvo BiH. Na mjestu nesreće pored istražnog tima, danas prisustvuje i v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Podsjećamo, školski avion star 46 godina pao je jučer u blizini mostarskog naselja Jasenica u poslijepodnevnim satima. U nesreći su poginule dvije starije osobe i troje djece.