Zlatko Lagumdžija
0

"Rasprave o referendumu su antidejtonsko djelovanje"

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine protivi se antidejtonskom djelovanju u zemlji, izjavio je lider stranke Zlatko Lagumdžija, rezimirajući novinarima današnji svoj susret s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.

"Svako antidejtonsko djelovanje mora biti spriječeno mehanizmima koje ima Dejtonski posrazum. Referendum bez odgovarajućih odluka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine značio bi rušenje tog sporazuma. Svaka rasprava u Republici Srpskoj o referendumu suprotna je Dejtonu", izjavio je lider SDP-a navodeći akcente iz razgovora s Inzkom.

Ljudi koji vode takvu raspravu čine to samo zato da bi izbjegli odgovornost za loše stanje u zemlji, stav je SDP-a koji je Lagumdžija prenio novinarima nakon što ga je saopćio i visokom predstavniku.

Susret Lagumdžija-Iznko održan je na inicijativu visokog predstavnika.

Prema izjavi lidera SDP-a, razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini posebno u svijetlu priprema za sjednicu Vijeća za implementaciju mira.

Govoreći o pitanju ustavne reforme u zemlji, Lagumdžija je rekao sagovorniku da podrška SDP-a ne bi izostala kad bi se vladajuća petorka zalagala za funkcionalno rješenje, a što se tiče odluke Evropskog suda za ljudska prava (o pravima manjina), lider SDP-a smatra da pitanje njene implementacije ne treba "prelamati preko koljena" već u narednih šest mjeseci djelovati planski.

Lagudmžija, kako je naveo, smatra i da se do narednih izbora u BiH može učiniti mnogo, ne samo na ovom planu ali ne vjeruje u učinkovitost sadašnje vladajuće garniture.

Kako je izjavio, on podržava da na proljeće Sarajevo bude domaćin konferencije o jugoistočnoj Evropi kao regionu koji pretenduje na evroatlantsko članstvo.