{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rasprave o referendumu su antidejtonsko djelovanje"

F
9.2.2010. u 18:51
0
19
"Rasprave o referendumu su antidejtonsko djelovanje"
0
"Rasprave o referendumu su antidejtonsko djelovanje"
Foto: A. Panjeta
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine protivi se antidejtonskom djelovanju u zemlji, izjavio je lider stranke Zlatko Lagumdžija, rezimirajući novinarima današnji svoj susret s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.
"Svako antidejtonsko djelovanje mora biti spriječeno mehanizmima koje ima Dejtonski posrazum. Referendum bez odgovarajućih odluka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine značio bi rušenje tog sporazuma. Svaka rasprava u Republici Srpskoj o referendumu suprotna je Dejtonu", izjavio je lider SDP-a navodeći akcente iz razgovora s Inzkom.

Ljudi koji vode takvu raspravu čine to samo zato da bi izbjegli odgovornost za loše stanje u zemlji, stav je SDP-a koji je Lagumdžija prenio novinarima nakon što ga je saopćio i visokom predstavniku.

Susret Lagumdžija-Iznko održan je na inicijativu visokog predstavnika.

Prema izjavi lidera SDP-a, razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini posebno u svijetlu priprema za sjednicu Vijeća za implementaciju mira.

Govoreći o pitanju ustavne reforme u zemlji, Lagumdžija je rekao sagovorniku da podrška SDP-a ne bi izostala kad bi se vladajuća petorka zalagala za funkcionalno rješenje, a što se tiče odluke Evropskog suda za ljudska prava (o pravima manjina), lider SDP-a smatra da pitanje njene implementacije ne treba "prelamati preko koljena" već u narednih šest mjeseci djelovati planski.

Lagudmžija, kako je naveo, smatra i da se do narednih izbora u BiH može učiniti mnogo, ne samo na ovom planu ali ne vjeruje u učinkovitost sadašnje vladajuće garniture.

Kako je izjavio, on podržava da na proljeće Sarajevo bude domaćin konferencije o jugoistočnoj Evropi kao regionu koji pretenduje na evroatlantsko članstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: