BiH
0

Rasprava o vitalnom nacionalnom interesu

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH održalo je danas javnu raspravu u predmetu zahtjev Kluba vijećnika bošnjačkog naroda u Gradskom vijeću Grada Mostara za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku donošenja Odluke o prijenosu osnivačkog udjela nad Hercegovačkom radiotelevizijom HRT d.o.o. Mostar.

Prema ovoj odluci 45 posto udjela vlasništva nad HRT-om Mostar ustupljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, 40 posto Zapadnohercegovačkom, a 15 posto vlasničkog udjela dobio je Hercegbosanski kanton.

Zastupnik uime Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara Salem Bubalo je kazao kako je ova radiotelevizija imovina Grada koja služi građanima cijelog grada.

“Ne može se blago Grada, odnosno njegovih građana, tako jednostavno preseliti regionalnoj strukturi od tri kantona i da građani Grada Mostara budu uskraćeni na informisanje i za učešće u informisanju. Vitalni interes je povrijeđen i odluka koja je donesena na Gradskom vijeću je donesena s 19 glasova i u potpunosti s povrijeđenim postupkom donošenja te odluke”, kazao je Bubalo.

“Zakon o lokalnoj samoupravi je jasno kazao da su jedinice lokalne samouprave dužne organizirati sistem javnog informisanja na nivou jedinica lokalne samouprave. Grad Mostar u ovom slučaju nema svoju medijsku kuću koja bi bila dostupna svim građanima Grada Mostara da na takav način mogu učestvovati u kreiranju medijskog prostora na području Grada Mostara i sva tri konstitutivna naroda nemaju nikakvu priliku da se pojave u medijskom životu grada Mostara”, kazao je Bubalo. Istakao je da se ne može vlasništvo Grada Mostara prenijeti na nekoga drugoga bez dvotrećinske većine vijećnika.

“Građani Mostara gube medijsku kuću koja pripada samo njima. Nema nikave garancije ni bošnjačkom ni srpskom narodu da će sutra prenosom tih prava, biti zagarantovano učešće ostala dva konstitutivna naroda u upravljačkim tijelima i uređivačkoj politici”, kazao je Bubalo dodavši da je motiv koji je rukovodio donošenje ove odluke isključivo finansijske prirode i da ne smije biti uvažen.

Predstavnik Kluba vijećnika hrvatskog naroda u Gradskom vijeću grada Mostara Oliver Soldo je branio tezu da nije povrijeđen vitalni interes Kluba bošnjačkog naroda u Gradskom vijeću Grada Mostara s Odlukom o iznošenju prava Hercegovačke radiotelevizije iz Grada Mostara i prenošenjem na tri kantona.

“To je televizijska kuća koja je već prije reorganizacije Grada Mostara imala regionalni karakter. Ta televizijska kuća je opterećivala Grad Mostar s tekućih godišnje 430.000 KM, odnosno ta televizijska kuća ukoliko se ne bi iznijela iz Grada Mostara nema alternativu već bi jednostavno išla u proces gašenja, a to znači da bi Grad Mostar opteretila s dodatnih 2.500.000 KM, i samim tim bi bili ugroženi interesi svih građana u Gradu Mostaru”, kazao je Soldo.

Odluku o prijenosu osnivačkog udjela nad Hercegovačkom radiotelevizijom HRT d.o.o. Mostar usvojilo je Gradsko vijeće Mostara na sjednici 30. marta 2007. godine.

Odluku je podržalo 19 gradskih vijećnika, 11 je bilo protiv, a tri suzdržana.

Prije samog glasovanja Klub bošnjačkih vijećnika zatražio je da se Gradsko vijeće o Odluci izjašnjava po načelu vitalnog nacionalnog interesa, što nisu prihvatili klubovi hrvatskog i srpskog naroda pa se glasalo redovitom procedurom.