Predstavnički dom PSBiH
0

Rasprava o uvrštenju u dnevni red "slučaja Jurišić"

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH još nije okončao raspravu o dnevnom redu današnje sjednice.

U toku je pauza koja je uslijedila nakon rasprave o stavljanju na dnevni red slučaja Ilije Jurišića kojeg je Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u ponedjeljak osudilo na 12 godina zatvora zbog, kako se navodi, napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti razmatranje informacije o kršenju ljudskih prava državljanina BiH Ilije Jurišića, što je izazvalo negodovanje većine poslanika iz Republike Srpske.

Neki od poslanika iz RS-a naveli su više slučajeva u kojim su pred sudovima u Srbiji i drugim evropskim zemalja procesuirani državljani BiH, ali se u Parlamentu BiH nije tražila rasprava o tome.

Prije početka rasprave o „slučaju Jurišić“, poslanicima se obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji ih je obavijestio da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara ispunilo i preostale obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Ističući da je Vijeće ministara danas ispunilo sve svoje obaveze, pozvao je poslanike da rade na ispunjenju obaveza koje su u nadležnosti Parlamenta.

"Molim vas da danas kroz raspravu u Parlamentu pošaljete poruku Bruxellesu da smo uložili svi zajedno ogroman trud u ovoj zemlji”, kazao je Špirić.

Još se ne zna da li će u dnevni red današnje sjednice biti uvršteno razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čije je usvajanje jedna od preostalih obaveza iz Mape puta.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH je jutros podržala predloženi zakon u tekstu kako je dostavljen iz Vijeća ministara BiH, bez ijednog usvojenog amandmana.

Nakon pauze bit će nastavljena rasprava o dnevnom redu današnje sjednice.