{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasprava o ukidanju Zakona o grbu i zastavi FBiH bez ishoda

F
2.12.2009. u 18:38
0
1
Rasprava o ukidanju Zakona o grbu i zastavi FBiH bez ishoda
0
Rasprava o ukidanju Zakona o grbu i zastavi FBiH bez ishoda
Novi zakon kojim je parlamentarna Ustavna komisija predložila ukidanje sadašnjeg zakona o obilježjima Federacije Bosne i Hercegovine - grbu i zastavi, kao i zakona o upotrebi ovih simbola, nije dobio epilog na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta održanoj u Sarajevu.
Rasprava će biti nastavljena jer je predsjedavajući Safet Softić kasno poslijepodne prekinuo ovo zasjedanje koje je započelo jučer.

Prethodno su neki poslanici izrazili dilemu - šta bi se desilo ako bi Parlament ukinuo sadašnje zakone (a oni reguliraju entitetske simbole koje je Ustavni sud BiH 2006. proglasio neustavnim) a da istovremeno ne bi donio novu legislativu.

Da li bi ostala pravna praznina i za upotrebu sadašnjih privremenih simbola u Federaciji, a to su zastava i grb države Bosne i Hercegovine, dilema je nekih diskutanata.

Drugi, pak, smatraju da ukidanje ne bi ničemu naškodilo jer bi svakako ostalo na snazi privremeno rješenje i bez donošenja novih zakona.

Varijanta koju je uime Federalne vlade zastupao premijer Mustafa Mujezinović je da sadašnje zakone o grbu i zastavi te o njihovoj upotrebi treba ukinuti i time dovršiti proces stavljanja van snage neustavnih simbola, a usredsrijediti se na usaglašavanje novih.

Procedura ustanovljavanja novih simbola je već pokrenuta, ali je zastala upravo u Federalnom parlamentu jer još nije postignuta saglasnost ni o jednom od likovnih rješenja koja je za novi izgled simbola Federacije predložila odgovarajuća parlamentarna komisija, i to od više izabranih autora koji su se javili na javni konkurs.

Premijer Mujezinović najavljuje da će on u skladu sa svojim nadležnostima predložiti novu komisiju ako angažman dosadašnje ne donese ishod.

Predsjedavajući Softić najavio je nastavak sjednice za početak iduće sedmice, a za 15. i 16. decembra posebnu vanrednu sjednicu o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta te o nacrtu budžeta za 2010. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: