Parlamentarna skupština BiH
0

Rasprava o staroj deviznoj štednji, zaštiti životinja...

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici u Sarajevu razmatrati Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima, Prijedlog zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH te Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Bit će razmatrani i Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, te Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja nije podržala predložena zakonska rješenja.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH čiji su predlagači poslanici Niko Lozančić, Beriz Belkić i Milorad Živković, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije podržala prijedlog ovog zakona.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović, s Mišljenjem Komisije za finansije i budžet koja ga nije podržala.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji je predlagač poslanik Ekrem Ajanović.

Na dnevnom redu je, između ostalog, rasprava o izlaganju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića prilikom obraćanja Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu te rasprava o Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o ciljevima i mjerama politike RS-a sa 14. posebne sjednice, održane 15.oktobra.