Sutra nastavak sjednice
0

Rasprava o problemima u Vladi FBiH bez zaključaka

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, sazvana na inicijativu poslaničkog kluba Stranke za BiH, o problemima u funkcioniranju Federalne vlade okončana je danas bez zaključaka i bit će nastavljena sutra.

Naime, sutra u 9 sati zasjedat će Kolegij Doma u pokušaju da usaglasi ponuđene zaključke, a oni dolaze od SBiH kao predlagača sjednice, zatim od Hrvatske demokratske zajednice BiH te od Socijaldemokratske partije BiH.

O eventualnoj usaglašenoj varijanti svih ponuđenih zaključaka sutra će se u 10 sati izjašnjavati Predstavnički dom u cjelini, rekao je predsjedavajući Safet Softić.

Inicijator sjednice, poslanički Klub SBiH, u svom prijedlogu zaključaka traži između ostalog da predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto hitno uputi u Parlament odluku o imenovanju novog ministra prostornog uređenja FBiH te da ona i potpredsjednici FBiH, kao i Federalna vlada moraju poduzeti mjere koje vode ka legalnom i legitimnom funkcionisanju Ustavnog suda FBiH, svih ministarstava, državnih kompanija i institucija u FBiH.

HDZBiH traži da poslanici zaključkom obavežu nadležne da Parlamentu dostave kompletan izvještaj o radu Vladinih ministarstava ponaosob i na osnovu takvog izvještaja da bude povedena rasprava o radu Vlade te doneseni zaključci.

SDP, pak, traži izglasavanje nepovjerenja Vladi, kao i predsjednici Federacije te dopredsjednicima Mirsadu Kebi i Spomenki Mičić.

Problemi u funkcioniranju Federalne vlade, na koje se SBiH pozvala zahtijevajući današnju vanrednu sjednicu, odnose se, prema njenom obrazloženju, na činjenicu da u Federaciji već duže ne dolazi do imenovanja novog ministra prostornog uređenja nakon što je dosadašnji ministar podnio ostavku i da zbog toga izostaju važne investicije i realizacija projekata u ovom resoru.

Slično je i sa izostankom imenovanja kadrova na čelnim pozicijama u važnim institucijama u FBiH i javnim preduzećima koje po prirodi stvari podnose izvještaje Parlalementu o stanju u svojim oblastima, smatra predlagač.

Zagovornici stava da se ova imenovanja ne dešavaju zbog nesuglasica političke naravi u federalnoj izvršnoj vlasti optužili su predsjednicu FBiH Borjanu Krišto što nije imenovala novog ministra prostornog uređenja iako je SDA uputila prijedlog da to bude Haris Kafedžić.

Krišto, koja veoma rijetko prisustvuje sjednicama u Federalnom parlamentu, danas je odbacila sve optužbe i u obraćanju novinarima rekla da se ona striktno pridržava zakona i Ustava FBiH u svom radu, a Ustav joj ne nalaže, kako je rekla, da u ovom slučaju mora prihvatiti stav SDA niti da u nekom određenom roku mora imenovati ministra.

Predsjednica je kasnije, obraćajući se poslanicima, rekla: "Ne znam da li ste vi svi dobro pročitali Ustav i da li se pridržavate Ustava u svom djelovanju" te ustvrdila da su temelji na kojima ona zasniva svoj rad u aktuelnoj instituciji upravo Ustav i zakoni.

Vlada je ta koja grubo krši zakonske procedure jer odluke donosi preglasavanjem, rekla je još Krišto.

"Federacija BiH je zrela za vladu nacionalnog spasa ili vladu eksperata koja bi pokušala spasiti što se spasiti može", izjavio je u jednom trenutku na današnjoj sjednici Slaviša Šućur, poslanik Socijaldemokratske partije BiH koja se zajedno s Narodnom strankom "Radom za boljitak" i Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom "Sefer Halilović" pridružila Stranci za BiH u zahtjevu za vanredno zasjedanje o problemima u funkcioniranju Federalne vlade.

Stranka demokratske akcije je, pak, zaključila da je današnji razvoj događaja pokazao kako je ona bila potpuno u pravu kad je predlagala da se raspravlja o problemima cijele izvršne vlasti u FBiH, a ne samo Vlade kao jednog segmenta.