BiH
0

Rasprava o Prijedlogu zakona o dopuni izbornog zakona BiH

FENA
Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Kluba Saveza za bolju budućnost BiH, s mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije podržala principe predloženog zakona.

U obrazloženju Ustavnopravne komisije navodi se članovi Komisije koji su glasali protiv principa smatraju da ovaj prijedlog zakona treba dostaviti Interresornoj radnoj grupi za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona kao inicijativu ili amandman.

Predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a BiH Mirsad Đugum je kazao da su ovaj zakonski prijedlog predložili samo s jednim ciljem, a to je da se u biračkim odborima nađe mjesta i za opoziciju.

"Ono što smo smatrali je sasvim legalno, legitimno, politički mudro da u biračkim odborima budu i članovi opozicije da se ne bi ponovo dešavale stvari koje su se dešavale i do sada i da ne bismo apsolutno dolazili u situaciju da sumnjamo u provedene izbore", rekao je Đugum.

Izrazio je razočarenje da je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, s dva glasa protiv, tri suzdržana i bez ijednog glasa „za“ dala svoje mišljenje o ovom prijedlogu.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da razlog zbog čega je Ustavnopravna komisija na ovaj način reagirala jeste to što trenutno radi Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva, čija je tema, između ostalog, i Izborni zakon BiH.

„Za nas je sasvim logično da se ovo posmatra kao inicijativa prema Interresornoj radnoj grupi, a ne da vodimo dva paralelna procesa", kazao je Magazinović.

Poslanik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović je kazao da je u vezi s ovim zakonskim prijedlogom bio suzdržan na sjednici Ustavnopravne komisije.

" Mislim da je kolega Magazinović ukazao gdje je put za ovu inicijativu, a to je Interresorna radna grupa, koja već radi na izmjenama Izbornog zakona", rekao je Džaferović.

Poslanici su obavili raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda, a nakon kraće pauze će se izjašnjavati o svakoj od njih.