{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasprava o nacrtu zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH

F
7.4.2009. u 13:43
0
1
Rasprava o nacrtu zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH
0
Rasprava o nacrtu zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas na sjednici u Sarajevu raspravlja o nacrtu zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH.
Ova dopuna konkretno odnosi se na dopunu člana 360 Krivičnog zakona, a ona govori o oštrijem sankcioniranju osoba koje sprječavaju novinare u vršenju službene radnje.

Tu su predviđene i sankcije za osobe koje ometaju novinare - zatvorska kazna u trajanju do tri godine. Dopuna Krivičnog zakona, kako je istaknula poslanica Vesna Saradžić predložena je iz razloga da bi se osigurala krivično-pravna zaštita predstavnika medija u obavljanju redovnih poslova, mada je većina poslanika mišljenja da novinare ne bi trebalo izdvajati od ostalih kategorija građana te da su također, i osobe iz ostalih profesija izložene raznim rizicima.

Sradžić je istaknula kako je u BiH u 2007. godini na novinare bilo 28 napada, u 2008. godini 56, odnosno kršenja medijskih sloboda.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je odgodio izjašnjavanje o prijelogu zakona o dopuni Zakona o državnoj službi u FBiH, a ovaj prijedlog zakona bit će ponovo vraćen u parlamentarnu proceduru nakon što Odbor za obrazovanje Parlamenta FBiH obavi dodatne konsultacije sa predlagačem odnosno Vladom FBiH zbog pojašnjenja oko stepenovanja u obrazovanju po bolonjskom procesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: