Federalni parlament
0

Rasprava o mjerama u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji

FENA
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu za danas je najavljen nastavak vanredne sjednice Predstavničkog doma otvorene 16. aprila kada je obavljena poslanička rasprava o stanju u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji u Federaciji.

Očekuje se izjašnjavanje poslanika o mjerama predloženim za saniranje stanja u ovim industrijskim sektorima. Mjere su sublimirane u prijedlogu zaključaka koje su 16. aprila sačinili predstavnici Vlade FBiH i Sindikata metalaca uzevši u obzir poslaničke sugestije.

Na osnovu predloženih zaključaka, treba izvršiti uvezivanje radnog staža za sva privredna društva s većinskim državnim kapitalom gdje ovlaštenja ima Vlada Federacije BiH. Također, Vlada je zadužena da pokrene aktivnosti kako bi bila održana i povećana zaposlenost u realnom sektoru te provedena reforma u elektroenergetskom sektoru.

Putem Razvojne banke FBiH, kako je predloženo, treba osigurati sredstava za poticanje razvojnih projekata i izvozno orijentiranih privrednih subjekata te stalno raditi na rasterećenju privrede i do kraja godine smanjiti davanja privrednih subjekata 10 do 15 posto.

Predloženo je i što hitnije usvajanje zakona o električnoj energiji, o reviziji privatizacije te usvajanje izmjena i dopuna zakona o štrajku i o zaštiti na radu.

Zakon o reviziji privatizacije je bio na dnevnom redu Ekonomsko-socijalnog vijeća i već je u parlamenatrnoj proceduri.

Intencija posebnog predloženog zaključka je okončati privatizaciju Aluminijskog kombinata Mostar u skladu s postojećim sporazumom.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo je u obraćanju poslanicima 16. aprila kazao da su problemi s kojima se suočava metalski sektor prisutni i u drugim industrijskim segmentima te da im je jednim dijelom uzrok neadekvatna zakonska i podzakonska regulativa. Poručio je da se mora riješiti problem uvezivanja radnog staža, ali bez ugrožavanja stabilnosti penzionog fonda.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović naglasio je da je cilj rješavanje statusa metalske, namjenske i elektroindustrije da nijedan radnik ne ostane bez posla.

Po okončanju vanredne sjednice se očekuje i nastavak 21. redovnog zasjedanja Predstavničkog doma.

U predloženom dnevnom redu je između ostalih tačaka informacija o radu i poslovanju Razvojne banke Federacije. Raspravu o ovoj temi zatražio je ranije poslanički klub Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Početak zasjedanja zakazan je za 10 sati. Ukoliko dnevni red ne bude iscrpljen, Predstavnički dom će se sastati i narednog dana.