Ustavnopravna komisija
0

Rasprava o izmjenama Krivičnog zakona BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici sazvanoj za danas, prije početka sjednice Predstavničkog doma, trebala razmatati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Prijedlog zakona o izmjenama zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH.

Usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH jedna je od predostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Sveobuhvatnim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH sistemski će, između ostalog, biti definirana mogućnost oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom te dopunjene odredbe koje se odnose na finansiranje i poticanje terorističkih aktivnosti, vrbovanje za njih, organiziranje terorističkih grupa i trgovinu ljudima.

Predsjedavajuću Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović je danas kazao Feni da su na prijedlog ovog zakona uložena 24 amandmana SNSD-a, a još neki poslanici su najavili podnošenje amandmana.

On je napomenuo da je predloženi zakon sačinila radna grupa koja prati provođenje novog krivičnog zakonodavstva u BiH koje je stupilo na snagu 2003. godine. Također, jednoglasno je utvrđen kao prijedlog od strane Vijeća ministara BiH.

"Krivični zakon je vrlo stručan zakon, tako da nisam sklon tome da se nakon jedne radne grupe koja je sastavljena od eksperata iz svih krajeva BiH, svih naroda, iz oba entiteta, sa državnog nivoa, da se bilo šta dira. Radi se o vrlo složenom i stručnom zakonu i opasno je da se poslaničkim amandmanima dira u taj zakon. Zbog toga sam za to da on bude usvojen u tekstu kako je predložen“, kazao je Džaferović.

Ustavnopravna komisija bi danas trebala razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH.

Džaferović je napomenuo da je predložene zakone Vijeće ministara usvojilo većinom glasova, te da su preglasani bošnjački ministri. Po njegovim riječima, ovim zakonima se predlaže da se učešće stranih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH svede na minimum.

Predloženim izmjenama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prijelaznom periodu do 31. decembra 2012. u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bit će omogućeno produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zločine nakon 31. decembra 2009. Ovaj prijelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012.

Amandmane na predložene zakone uložilo je nekoliko poslanika, među kojima su Šefik Džaferović (SDA) i Azra Hadžiahmetović (Stranke za BiH).

"Praktično, njeni i moji amandmani su isti, i mi predlažemo da se u BiH do konca 2012. godine zadrži postojeći, sadašnji kapacitet učešća stranaca i u Tužilaštvu i u Sudu BiH, i u Odjelu za organizirani kriminal i u Odjelu za ratne zločine. Svrha naših amandmana ide u tom pravcu“, kazao je Džaferović.

Dodao je da je amandmane uložio i SNSD, koji predlaže daljnje reduciranje, u odnosu na prijedlog, učešća stranaca, dok poslanik Momčilo Novaković predlaže u svojim amandmanima potpuno ukidanje mogućnosti učešća stranih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu.

Prema Džaferovićevim riječima, jučer je stigao zakon o antikorupcionom timu, koji je također jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

"Taj zakon je također stavljen na dnevni red današnje sjednice Ustavnopravne komisije kako bismo do 30. septembra imali bar komisijski izvještaj povodom tog zakona“, kazao je Džaferović.