Predstavnički dom PSBiH
0

Rasprava o informaciji o hapšenju Vukovića

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrao je informaciju o hapšenju pomoćnika ministra sigurnosti BiH Vjekoslava Vukovića i poduzetim aktivnostima nakon tog događaja koju je poslanicima dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je i usmeno informirao poslanike o dešavanjima u vezi s hapšenjem Vukovića.

U informaciji se, između ostalog, navodi da je prema saznanjima u istrazi protiv dva lica iz Rijeke, koji su osumnjičeni za pripremu krivičnog djela ubistva (Filipović i Dragin), Vuković navodno bio povezan s nabavkom oružja na području BiH i njegovom preprodajom navedenim licima, a što je navodno ustanovljeno kod jednog od osumnjičenih tačnim iskazom na poligrafu.

U informaciji se navodi da je pored sumnje za navedeno krivično djelo pomoćnik ministra Vuković počinio i niz prekršaja koji će biti predmet disciplinskog postupka, budući da je 16. januara odsustvovao s posla bez najave i saglasnosti pretpostavljenih. Navodi se i da je koristio službeno vozilo u privatne svrhe, za odlazak u Hrvatsku bez odobrenja i naloga za službeno putovanje, a postoje indicije i da se prilikom ulaska u Hrvatsku koristio službenim pasošem BiH, iako je putovao u privatne svrhe.

Kako se navodi u informaciji, o ovim činjenicama će se odrediti disciplinska komisija po pokrenutom postupku, shodno odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH je donijelo rješenje o preventivnoj suspenziji Vukovića, a pokrenut će i disciplinski postupak putem Agencije za državnu službu BiH.

U informaciji se, između ostalog, navodi i to da je Vuković prošao sigurnosnu provjeru u januaru 2008. godine shodno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka i dobio pristup podacima pod oznakom "vrlo tajno".

Tokom rasprave je istaknuto da je ovim hapšenjem nanesena nesaglediva šteta ugledu Bosne i Hercegovine.

Neki od poslanika su postavili pitanje šta je učinilo Ministarstvo sigurnosti da utvrdi vjerodostojnost informacija koje su mu dostavljene, te šta je u ovom slučaju učinilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Predložen je i zaključak da se zaduži Vijeće ministara, odnosno nadležna ministarstva da što prije Predstavničkom domu dostave cjelovitu informaciju o ovom slučaju.

Vezani članci