Narodna skupština RS-a
0

Rasprava o budžetu i prestanku rada ombudsmana

FENA
Prijedlog bužeta Republike Srpske i ekonomska politika za 2010. godinu te Zakon o prestanku funkcioniranja ombudsmana RS-a bit će razmatran danas po hitnom postupku na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Na predloženom dnevnom redu posebnog zasjedanja nalazi se 14 tačaka, među kojima tri prijedloga zakona o platama u oblasti uprave, unutrašnjih poslova i prosvjete po hitnom postupku.

Tim zakonima najavljeno je smanjenje mjesečnih zarada upravi, pravosuđu te radnicima unutrašnjih poslova za 10, odnosno tri posto, što sindikati ne prihvataju, dok umanjenja plaća neće biti za osnovno i srednje obrazovanje.

Bit će razmatrane i izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih u izmijenjenom tekstu, kao i izmjene i dopune Zakona o civilnim žrtvama rata, na koji su i boračke kategorije imale primjedbe također zbog planiranih manjih izdvajanja za tu populaciju. Donošenje ovih izmjena je uvjet koji entiteti moraju ispuniti za nastavak stand by aranžmana BiH s MMF-om.

Entitetski parlament trebalo bi da, na ovom zasjedanju koje će sigurno trajati više dana, razmatra i tri odluke o zaduženju koje je neophodno usvojiti zbog rokova.

Ranije za 15. decembar je bilo najavljeno redovno zasjedanje, ali je odgođeno da bi se na posebnoj sjednici razmatrao budžet i ekonomska politika za narednu godinu.

Kolegij parlamenta je zbog velikog broja predloženih zakona koje treba usvojiti do kraja godine odlučio i produžiti radno vrijeme, tako da će sjednice počinjati u devet sati i trajati do iza 21 sat, s kraćom pauzom.