Ključni stav DNS-a
6

Raspored mandata u NSRS obećava nove stranačke igrarije i "kupovinu papaka"

Piše: I. Č.
Sastav potencijalne vlasti u Republici Srpskoj još uvijek je neizvjestan nakon što su objavljeni rezultati Općih izbora na kojima je SNSD odnio prevagu u odnosu ostale stranke, ali ipak ostao bez jednog poslanika manje u odnosu na dosadašnji sastav Narodne skupštine RS.

SNSD je osvojio 208.607 glasova, ili 32,10 posto, što će im osigurati 28 poslanika u NSRS, jednog manje u odnosu na dosadašnji sastav. SDS će sa osvojenih 120.275 glasova, ili 18,21 posto, imati 18 poslanika, DNS 12, PDP 9, SP 6, NDP 4, Ujedinjena Srpska 4, Zajedno za BiH 2.

U PDP-u su nam Igor Crnadak i Draško Stanivuković potvrdili da trenutno u toj stranci preovladava mišljenje kako trebaju ostati u opoziciji gdje god postoji mogućnost da SNSD uđe u vlast, ali da će konačna odluka biti donesena na predsjedništvu stranke.

Crnadak je za Klix.ba kazao da treba prvo da se posvete izbornog krađi, pa tek onda da počnu razmišljati o djelovanju u narednom mandatu, dok je Stanivuković otišao korak dalje predvidjevši da bi ponovo uoči formiranja vlasti moglo biti kupovine "papaka".

"Stav PDP-a je: do kraja opoziciono. Mislim da će biti prelamanja u drugim opozicionim, ali i vladajućim strankama, i one neće ostati u ovom sastavu. Čisto sumnjam da će, naprimjer, DNS ostati u punom sastavu. Jedan dio će preći u opoziciju, a jedan će ući u vlast", kazao je Stanivuković za Klix.ba.

Dodao je da je sasvim izvjesno da će doći do raskola u toj stranci, naročito nakon što su se javile nesuglasice u vezi sa Rudnikom željezne rude "Ljubija".

"Bit će tu još dosta igrarija sa ostalim strankama, naši političari su skloni kupovini i prelasku tamo gdje je vlast. To je njihovo moralno posrnuće", zaključio je Stanivuković.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ranije rekao da mangupi u vlasti koji nisu radili za njih treba da odu, aludirajući na pojedince iz DNS-a. Tako je Dodik otvoreno kazao da je direktorica Šumskog gazdinstva Kotor Varoš, kao kadar DNS-a otvoreno radila protiv vladajuće koalicije u RS-u te da će SNSD predsjedniku Marku Paviću otvoreno ponuditi koaliciju, samo pod uslovom da se odrekne određenih kadrova.

Tako je gotovo izvjesno da će pozicija i opredjeljenje DNS-a u najvećoj mjeri utjecati na formiranje vlasti u RS-u.