Institucije BiH
14

Raspodjela sredstava: Semihi stolice na točkiće, Mirku rashlađivač, Marini radni ormarići...

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
U procesu javnih konsultacija trenutno se nalazi Prijedlog odluke o raspodjeli opreme nabavljene za održavanje samita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, a za čiju realizaciju je zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine osiguralo je sredstva u iznosu od 2,3 miliona KM za održavanje Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu. Oprema kupljena od izdvojenih budžetskih sredstava, shodno zaključku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 5. augusta 2019. godine, treba biti podijeljena institucijama Bosne i Hercegovine.

Nadležna komisija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izvršila je popis navedene opreme i sačinila izvještaj o tome, na osnovu kojeg je Komisija Vijeća ministara BiH sačinila prijedlog za raspodjelu. Odluka o raspodjeli opreme nabavljene za održavanje samita EBRD-a trenutno se nalazi u fazi javnih konsultacija i uskoro bi se trebala naći pred državnim ministrima.

Oprema za kojom institucije Bosne i Hercegovine nisu iskazale potrebu i to 205 mobilnih telefonskih aparata, 32 radna stola dimenzija 120x60, 41 radni sto dimenzija 160x80, 44 barske stolice, 1 tabla piši-briši i 221 termos-boca, predviđeno je da bude dodijeljena Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

"Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine umanjit će sredstva za kapitalna ulaganja institucijama Bosne i Hercegovine iz člana 2. ove Odluke u Nacrtu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine 2020. godine za iznos dodijeljene opreme ovom odlukom", piše u odluci.

Član 2. tretira raspodjelu opreme i to na način da se Parlamentarnoj skupštini BiH dodijele 2 LCD televizora, kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića jedan laptop, jedno postolje za laptop i jedan rashlađivač zraka, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine na čijem čelu se nalazi Semiha Borovac šest laptopa, šest postolja za laptope, 45 desktop računara, dva uništavača papira, pet stolica na točkiće i tri ladičara, a Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kojim rukovodi Saša Dalipagić pet laptopa, pet postolja za laptope, 32 desktop računara, dva uništavača papira, osam radnih ormarića, 17 stolica na točkiće, jedan ladičar, jedan aparat za filter kafu, 12 termos-boca i jedan paket s filterima.

Četiri laptopa, četiri postolja laptope, 35 desktop računara, dva rashlađivača zraka, 20 radnih stolova dimenzija 120x60 i 20 radnih stolova dimenzija 160x80 trebalo bi otići ministarstvu Mirka Šarovića (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH), četiri laptopa, četiri postolja za laptop, 35 desktop računara, dva rashlađivača zraka, 10 radnih stolova dimenzija 120x60, 12 radnih stolova dimenzija 160x80, pet klub stolova i osam radnih ormarića ministarstvu Vjekoslava Bevande (Ministarstvo finansija i trezora BiH), a dva laptopa, dva postoja za laptope, 26 desktop računara,15 radnih stolova dimenzija 120x60, 15 radnih stolova dimenzija 160x80, devet klub stolova i četiri radna ormarića ministarstvu Marine Pendeš (Ministarstvo odbrane BiH).

Korist od EBRD-a imat će i ministarstvo Igora Crnadka. Ministarstvo vanjskih poslova BiH trebalo bi dobiti dva laptopa i dva postolja za laptope, Ured za zakonodavstvo kojim upravlja Džemail Ćibo jedan laptop, jedno postoje za laptop i jedan uništavač papira, a Služba za zajedničke poslove institucija BiH koju vodi Dragan Šojić 10 desktop računara, dva uništavača papira, deset kanti za smeće, 10 radnih stolova dimenzija 120x60, 10 radnih stolova dimenzija 160x80, pet klub stolova, četiri radna ormarića, 20 barskih stolica, jedan aparat za filter kafu, dva paketa s filterima i jednu kutiju s ručkama i šarafima.

Sud Bosne i Hercegovine na čijem čelu se nalazi Ranko Debevec trebao bi dobiti šest mobilnih telefonskih aparata, isto koliko i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine kojim upravlja Gordana Tadić. Itisonima će biti počašćen Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH na čijem čelu se nalazi Robert Vidović (224,80 m2 itisona plat crveni) i Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 koje vodi Kenan Magoda (2286,4 m2 itisona tj. itison malta siva 940 m2 i itison malta antracit 1346,40 m2).