{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raspisivanje Općih izbora u BiH naredne sedmice

A
8.5.2014. u 16:56
0
6
Raspisivanje Općih izbora u BiH naredne sedmice
0
Raspisivanje Općih izbora u BiH naredne sedmice
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Donošenjem uputstava o Glavnom centru za brojanje glasova i provedbi posrednih izbora na sjednici Centralne izborne komisije BiH, u utorak, 13. maja bit će ispunjeni svi preduvjeti za raspisivanje općih izbora u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Stjepan Mikić, predsjednik te državne institucije. 
U skladu s tim, naglasio je Mikić, raspisivanje općih izbora u Bosni i Hercegovini bit će obavljeno, u četvrtak, 15. maja, na svečanoj sjednici CIK-a BiH u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. U skladu s tim izbori će biti održani, u nedjelju, 12. oktobra.

Mostar još bez izboraZajedno sa odlukom o raspisivanju općih izbora, CIK BiH će objaviti i uputstvo o rokovima za političke partije, koalicije i nezavisne kandidate koji će se primjenjivati u toku izbornog procesa. 

"Do 20. maja očekuje se da tenderska komisija podnese izvještaj, odnosno da Središnje izborno povjerenstvo BiH donese odluku o tome kome će biti povjeren posao štampanja glasačkih listića. Informacije koje su se pojavile u javnosti o tome da se već zna ko će štampati glasački materijal, nisu tačne. Mi smo 5. maja samo otvorili koverte o prispjelim prijavama na međunarodni tender. Nakon toga slijedi rok od 15 dana u okviru kojih tenderska komisija obilazi sve ponuđače kako bi se na licu mjesta uvjerila da li su oni u stanju da realiziraju posao. Taj proces je u tijeku, i tek nakon izvještaja mi ćemo donijeti konačnu odluku. Taj datum ne mora pratiti odluku o raspisivanju izbora, jer sa njom nije vezan", naglasio je Mikić. 

Izbori će biti održani za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH i FBiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS-a, te deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH. 

Iako se izbori za Grad Mostar neće moći održati paralelno kada i opći , a u kojima ih nije bilo ni 2012. u vrijeme održavanja lokalnih, jer na vrijeme nije usklađen Statut sa odlukom Ustavnog suda BiH, predsjednik CIK-a naglašava kako je to moguće uraditi naknadno. 

Uvećane takse"Dom naroda PS BiH je usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ako te ili neka druga rješenja usvoje u istom tekstu oba doma PS BiH mi ćemo odmah donijeti odluku o raspisivanju izbora i za Grad Mostar. To ne mora biti paralelno sa općim izborima", naglasio je Mikić.

No, s obzirom da se ne radi o ponovljenim ili prijevremenim izborima za Mostar, oni bi se mogli održati najranije šest mjeseci od datuma raspisivanja, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH. Naime, samo u slučajevima ponovljenih ili prijevremenih izbora izborni period skraćuje se na 60 dana, a u redovnim on je 180 dana.

CIK BiH je na današnjoj sjednici donio niz podzakonskih akata s ciljem pripreme za opće izbore među kojima i visinu naknade za učešće na općim izborima. One se kreću između 7.000 KM za nivo kantona i 20.000 KM koliko će iznositi za članove Predsjedništva BiH. Visine naknada za učešće političkih subjekata na općim izborima 2014. godine tako su u odnosu na one prije četiri godine uvećane za jednu trećinu. 

   

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: