BiH
0

Raspisivanje međunarodne potjernice za Radovanom Stankovićem

FENA
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je danas kako je za izdavanje međunarodne potjernice za haškim optuženikom Radovanom Stankovićem, koji je 25. maja pobjegao iz KPZ-a "Foča" gdje je bio na izdržavanju 20-godišnje zatvorske kazne, nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH.

U sklopu Ministarstva sigurnosti BiH djeluje bh. ured Interpola. Komentirajući nedoumice i spekulacije koje su se pojavile u javnosti u povodu Stankovićevog bijega, odnosno raspisivanja međunarodne potjernice predsjednica Suda BiH je kazala kako je SJB Foča trebala obavijestiti Ministarstvo sigurnosti BiH o rezultatima potjernice raspisane neposredno nakon njegovog bjekstva.

Kako nema saznanja o tome šta je učinila SJB Foča, Sud BiH joj je u ponedjeljak uputio dopis u kojem traži informacije o tome šta su poduzeli u povodu izdate potjernice, odnosno imaju li saznanja o tome da li se Radovan Stanković nalazi u BiH ili je pobjegao izvan zemlje.

U vezi s tim Kreso je na pres-konferenciji upriličenoj u Sudu BiH konstatirala kako su na potezu Ministarstvo sigurnosti BiH i bh. ured Interpola koji trebaju po prijemu obavijesti o rezultatima nacionalne potjernice da raspišu međunarodnu potjernicu.

Predsjednica Suda BiH je, istovremeno, kazala kako je Stankovićevo bjekstvo aktueliziralo i pitanje dvojnog državljanstva, te pojavu da se osobama protiv kojih se vodi sudski postupak dodjeljuje takav status, iako je jedan od temeljnih kriterija za dodjelu dvojnog državljanstva da se protiv osoba koja upute takav zahtjev ne vodi krivični postupak.

Sticanjem takvog statusa osuđenici se sklanjaju u druge zemlje gdje su zaštićeni od izručenja, što prema riječima predsjednice Suda BiH ukazuje na neophodnost rješavanja ovog pitanja.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je Stanković upućen na izdržavanje kazne u KPZ Foča gdje je i počinio zločine, Kreso je kazala kako je to učinjeno u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija BiH, odnosno Pravilnikom o kriterijima za upućivanje osuđenika na izdržavanje zatvorskih kazni iz 2005. godine, koji je donio tadašnji ministar pravde BiH.

"Jedan od kriterija je da se osuđenik upućuje na izdržavanje kazne u mjesto prebivališta, a spomenutim zakonom predviđeno je i da se osuđenici na dugotrajne kazne zatvora upućuju u zatvorske ustanove zatvorenog tipa, kakav je i KPZ Foča".

Uz napomenu kako je slučaj Stankovićevog bjekstva ukazao na problem nepostojanja državnog zatvora, Kreso je pozvala međunarodne i bh. institucije i organizacije da podrže izgradnju ovog zatvora.

Nadalje je konstatirala kako je slučaj "Stanković" otvorio i niz drugih pitanja, uključujući i pitanje sigurnosti pravosudnih djelatnika (sudija i tužitelja), te da je svim što se s tim povezuje upućena loša poruka žrtvama i svjedocima.