Mandat od četiri godine
4

Raspisani konkursi za izbor rektora Univerziteta u Bihaću i dekana FPN-a u Sarajevu

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U dnevnim novinama danas su objavljeni javni konkursi za izbor rektora Univerziteta u Bihaću i dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na mandatni period od četiri godine.

Javni konkurs za izbor rektora Univerziteta u Bihaću otvoren je 15 dana, a kako je navedeno u tekstu oglasa, kandidat za rektora mora ispunjavati opće i posebne uslove.

Samo neki od uslova su da kandidat mora biti u nastavno-naučnom zvanju redovnog profesora, da nema funkciju u izvršnim organima političke stranke ili organizacije koja je povezana s političkom strankom i da nema privatni finansijski interes na Univerzitet u Bihaću.

"Kandidat za rektora dužan je, pored traženih dokaza o ispunjavanju utvrđenih uslova, uz prijavu na konkurs dostaviti i Program rada i razvoja Univerziteta za mandatni period. Rektor se bira na mandatni period od četiri godine. Ista osoba može biti izabrana za rektora Univerziteta u Sarajevu ukupno dva mandata računajući od osnivanja Univerziteta", piše u javnom konkursu.

Inače, na poziciji vršitelja dužnosti rektora Univerziteta u Bihaću nalazi se nekadašnji dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću Nevzet Veladžić. On je na ovu poziciju izabran u januaru 2019. godine nakon što je bivši rektor Fadil Islamović podnio ostavku.

Danas je raspisan konkurs i za dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu koji je također otvoren 15 dana. Vijeće Fakulteta političkih nauka UNSA navelo je da se dekan bira na mandatni period od 2019. do 2023. godine.

Zainteresovani kandidati za dekana moraju biti u radnom odnosu s punim radnim vremenom na FPN, moraju imati nastavno-naučno zvanje redovnog profesora, vanrednog profesora ili docenta, ne smiju biti predsjednici ili članovi Upravnog odbora UNSA, ne smiju biti politički aktivni u stranačkom rukovodstvu, izvršnoj, zakonodavnoj ili sudskoj vlasti bilo kojeg nivoa i ne smiju biti osuđivani za krivično djelo niti se protiv njih smije voditi krivični postupak.

"Kandidati su obavezni potpisati prijavu na konkurs, biografiju s bibliografijom i program rada za mandatni period. Kandidati koji ispunjavaju uvjete za izbor dekana javno će prezentovati ponuđeni program rada na sjednici Vijeća Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu", piše u javnom konkursu.

Već dva mandata na poziciji dekana Fakulteta političkih nauka UNSA nalazi se Šaćir Filandra. Na FPN-u predaje nastavne discipline politička filozofija, sociologija jezika, politike identiteta i socijalna filozofija.