{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raspisana potjernica za Miroslavom Dukom osuđenim za ratni zločin u Bileći

F
23.2.2018. u 14:55
1
27
Raspisana potjernica za Miroslavom Dukom osuđenim za ratni zločin u Bileći
1
Raspisana potjernica za Miroslavom Dukom osuđenim za ratni zločin u Bileći
Foto: BIRN BiH
Za Miroslavom Dukom koji se nije odazvao na poziv sudskih organa za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, po pravosnažnoj presudi Suda BiH kojom je osuđen za ratne zločine počinjene u Bileći, raspisana je potjernica.
Kako je ranije pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državni sud je potvrdio da se Duka nalazi u bjekstvu i da je za njim raspisana potjernica.

Duka nije pronađen na adresi prebivališta, a prema našim saznanjima, prešao je i državnu granicu.

Duže vrijeme se nije javljao u policijsku stanicu, a o tome nije obaviješten Sud BiH.

Pravosnažnom presudom Duka je osuđen na 12 godina zatvora. Istom presudom osuđeni su i Goran Vujović na šest i Željko Ilić na pet godina zatvora. Sva trojica su osuđena za mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao komandir u SJB-u. Ilić je, kao policajac, osuđen za progon, fizičko i psihičko zlostavljanje zatočenika, podsjeća BIRN BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: