|

Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem optuženim za ratne zločine u Bihaću

Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem optuženim za ratne zločine u Bihaću
1
F
FENA
22.10.2019. u 14:25
10
komentara
1

dijeljenja
Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem optuženim za ratne zločine u Bihaću Kantonalni sud Bihać (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
"Kantonalni sud u Bihaću je izdao naredbu za prinudno dovođenje Eseda Abdagića, iz razloga jer nije dostupan pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, te je protiv istog lica po naredbi Suda raspisana međunarodna potjernica", potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Početkom jula ove godine, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), po kojoj je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema ranijem saopćenju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), Abdagiću se na teret stavlja da je u decembru 1993. godine, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, više puta udario vojnog zarobljenika, pripadnika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon kraćeg vremena od zadobijenih povreda preminuo.

Optuženi je, prema Tužilaštvu USK-a, nastanjen u Iowi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...