Drugi put
104

Raspisan tender za izgradnju prve faze Prve sarajevske transverzale

Klix.ba
I transverzala
I transverzala
Direkcija za puteve Kantona Sarajevo ponovo je raspisala tender za izvođenje radova na realizaciji prve faze izgradnje Prve transverzale, za poddionicu Rondo Bare-tunel Kobilja Glava.

Ova poddionica duga je 1,1 kilometar i trebala bi rasteretiti saobraćaj prema općini Vogošća. Procjenjuje se kako je ukupna vrijednost ugovora 12 miliona KM, a rok za dostavu ponuda na tender je 22. januar iduće godine.

Radovi na izgradnji Prve transverzale trebali su započeti ove godine, ali ipak se to nije desilo. Prvi tender za izvođenje radova na ovoj poddionici Direkcija za puteve KS poništila je ove jeseni.

Projekt izgradnje sarajevske Prve transverzale najavljivan je prije više od deset godina. Međutim, za izgradnju ove transverzale još nije otvoreno nijedno gradilište. Iz Direkcije za puteve KS ranije su govorili kako su imovinsko-pravni odnosi i finansijska sredstva najveći razlozi kašnjenja gradnje.

Podsjećamo, Vlada KS osigurala je blizu 20 miliona KM za početak gradnje Prve transverzale. Pomoć je obećala i Vlada FBiH, dok je planirano i uzimanje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.