Sarajevo
30

Raspisan tender za izgradnju nove raskrsnice na Stupu, a kojom će se smanjiti saobraćajne gužve

B. R.
Mjesto na kojoj će se izgraditi raskrsnica (Foto: Vlada KS)
Mjesto na kojoj će se izgraditi raskrsnica (Foto: Vlada KS)
Raspisan je tender za izgradnju raskrsnice na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici na Stupu kod stambenog kompleksa Bulevar, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kantonalno Ministarstvo saobraćaja je putem kantonalne Direkcije za puteve pokrenulo javnu nabavku za izvođenje radove na izgradnji raskrsnice, odnosno isključnih traka u ulici Džemala Bijedića. Naglašeno je da to znači da će se ovim na glavnoj saobraćajnici dobiti još jedna traka te dodatne dvije tramvajske stanice - jedna u pravcu grada i druga u pravcu Ilidže.

Poručeno je da je ovo značajan projekat, jer je ocijenjeno da će se njime smanjiti saobraćajne gužve te da će se povećati sigurnost u saobraćaju.

Tramvajska pruga je nedavno rekonstruirana i u ovom dijelu grada su postavljene šine prilagođene raskrsnici. Izgradnjom raskrsnice, koja je dio Osme transverzale, rasteretit će se saobraćaj na raksrnici kod Energoinvesta. Ukazano je da je rok za dostavljanje ponuda 45 dana te da je projekat vrijedan 1,5 miliona KM, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, planirano je da se ova raskrsnica izgradi tokom same rekonstrukcije pruge, ali je za pretpostaviti da se to nije desilo zbog dužine procedura koje prethode samoj izgradnji.