Traže rješenje
143

Raspisan međunarodni konkurs za četnički spomenik u Trebinju

Klix.ba
Foto: Trebinjelive
Foto: Trebinjelive
Na platou pored Kamenog mosta, neposredno uz rijeku Trebišnjicu, neće se graditi deset metara visok spomenik u obliku krune. To ne znači da su Trebinjci shvatili da ovakva vrsta arhitektonskog kiča ne doprinosi pomirenju. Naprotiv, najbolje rješenje za takozvani četnički spomenik traže putem međunarodnog konkursa.

U rješenju se kao obavezni oblikovni motivi moraju, međutim, naći predstave krune, krsta, grba kraljevske porodice Karađorđević – kao metaforičke i simboličke interpretacije, bez dupliranja pojedinačnih motiva koje sadrže sve tri navedene predstave, navodi se u smjernicama za izradu idejnog rješenja, javlja Trebinjelive.

Od onih koji pošalju svoja rješenja na konkurs, očekuje se i da prijedlog budućeg spomenika, tj. njegova izgradnja, bude najviše zasnovan na kamenu, koji zauzima značajno mjesto u graditeljskoj morfologiji ovog podneblja. Poželjno je i da prijedlog rješenja u sebi sadrži vodu, svjetlost ili zvuk.

"Očekuje se da spomenik i spomenička kompozicija svojim simboličkim određenjem i estetskim, oblikovnim i prostornim kvalitetima prenese poruku sjećanja i zahvalnosti, nacionalnog identiteta i stradanja naroda Hercegovine i Trebinja", ističe se u smjernicama za izradu idejnog rješenja.

Izgradnjom ovog spomen-obilježja bit će uređen i okolni prostor.

Na konkursnoj komisiji, koju predvodi dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, bit će da izabere najbolji pristigli rad, koji će biti nagrađen sa 5.000 KM, dok će drugo rješenje dobiti 2.000 KM, a treće hiljadu maraka manje.

Rok za dostavljanje radova je 20. februar 2018. godine, dok će pobjednik konkursa prema odluci žirija, ukoliko ga bude, biti poznat 10. marta naredne godine.