|

Raspisan međunarodni konkurs za četnički spomenik u Trebinju

Raspisan međunarodni konkurs za četnički spomenik u Trebinju
143
Klix.ba
30.11.2017. u 20:41
168
komentara
143

dijeljenja
Raspisan međunarodni konkurs za četnički spomenik u Trebinju Foto: Trebinjelive
Na platou pored Kamenog mosta, neposredno uz rijeku Trebišnjicu, neće se graditi deset metara visok spomenik u obliku krune. To ne znači da su Trebinjci shvatili da ovakva vrsta arhitektonskog kiča ne doprinosi pomirenju. Naprotiv, najbolje rješenje za takozvani četnički spomenik traže putem međunarodnog konkursa.
U rješenju se kao obavezni oblikovni motivi moraju, međutim, naći predstave krune, krsta, grba kraljevske porodice Karađorđević – kao metaforičke i simboličke interpretacije, bez dupliranja pojedinačnih motiva koje sadrže sve tri navedene predstave, navodi se u smjernicama za izradu idejnog rješenja, javlja Trebinjelive.

Od onih koji pošalju svoja rješenja na konkurs, očekuje se i da prijedlog budućeg spomenika, tj. njegova izgradnja, bude najviše zasnovan na kamenu, koji zauzima značajno mjesto u graditeljskoj morfologiji ovog podneblja. Poželjno je i da prijedlog rješenja u sebi sadrži vodu, svjetlost ili zvuk.

"Očekuje se da spomenik i spomenička kompozicija svojim simboličkim određenjem i estetskim, oblikovnim i prostornim kvalitetima prenese poruku sjećanja i zahvalnosti, nacionalnog identiteta i stradanja naroda Hercegovine i Trebinja", ističe se u smjernicama za izradu idejnog rješenja.

Izgradnjom ovog spomen-obilježja bit će uređen i okolni prostor.

Na konkursnoj komisiji, koju predvodi dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, bit će da izabere najbolji pristigli rad, koji će biti nagrađen sa 5.000 KM, dok će drugo rješenje dobiti 2.000 KM, a treće hiljadu maraka manje.

Rok za dostavljanje radova je 20. februar 2018. godine, dok će pobjednik konkursa prema odluci žirija, ukoliko ga bude, biti poznat 10. marta naredne godine.
Prijavi grešku


Komentari (168)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...