Pomak s mrtve tačke
132

Raspisan konkurs za prijem više od 200 radnika u novi državni zatvor u Istočnom Sarajevu

A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je Vijeće ministara BiH nedavno dalo saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, Ministarstvo pravde BiH raspisalo je konkurs za prijem 213 radnika u novi državni zatvor u Istočnom Sarajevu.

Tako će se, prema konkursu, izvršiti vrši prijem 100 radnika na određeno vrijeme, kao i 113 zaposlenika na neodređeno vrijeme.

U konkursu kojeg je objavilo Ministarstvo pravde BiH traže se, između ostalog, zavodski službenici, tehnički sekretar, pomoćnik načelnika službe za osuđene osobe, vođe smjena u zatvoru, medicinski tehničari, kaboratni, IT administratori, električari, kuhari...

Prema ranijim najavama, zatvor je trebao početi sa radom još ljetos, dok bi prve zatvorenike trebao primiti 2020. godine.

Ovaj objekat je izgrađen 2017. godine. Izgradnja zatvora koštala je malo manje od 40 miliona eura, od čega je 11 miliona donatorskih sredstava, a ostalo su kreditna i sredstva iz Budžeta BiH. Zbog kašnjenja plaćali su se milionski penali.

U državnom zatvoru će biti smješteni osuđenici po raznim krivičnim djelima - organizovani kriminal, ratni zločin, zloupotreba položaja i ovlasti te trgovina drogom.