Užarena stolica
68

Raspisan konkurs za policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas je objavljen Konkurs za policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo koji je raspisao Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo.

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo provodi Javni konkurs za imenovanje policijskog komesara te vrši selekciju i predlaže listu kandidata za izbor policijskog komesara Vladi Kantona Sarajevo koju dostavlja posredstvom ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na objavljeni konkurs se mogu prijaviti kandidati iz svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, a koji su sadržani u tekstu objavljenog Javnog konkursa.

U postupku izbora kandidata za policijskog komesara, Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo, pored obavljenog razgovora, posebno cijeni slijedeće kriterije koji se odnose na dostavljeni prijedlog plana i programa rada za vrijeme trajanja svog mandata, stručno usavršavanje, godine policijskog iskustva na rukovodećim radnim mjestima, ocjenu rada u posljednje tri godine i ostale kvalifikacije koje odgovaraju potrebama radnog mjesta.

Prijedlog Plana i programa rada policijskog komesara bi trebao sadržavati osnovne elemente vizije rukovođenja Upravom policije, načina osiguranja većeg stepena osjećaja sigurnosti građana kroz plan komuniciranja sa građanima i izražene oblike rada Policije u zajednici, osiguranje javnog reda i mira, borbu protiv svih oblika kriminaliteta iz nadležnosti Uprave policije te očuvanje sigurnosti saobraćaja na području Kantona.

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo izražava nadu da će se na ovaj konkurs prijaviti veći broj kandidata te da će na taj način kroz mogućnost većeg izbora i otvorene konkurencije, Vladi Kantona Sarajevo biti predloženi najkompetentniji kandidati koji mogu odgovoriti složenim zadacima rukovođenja policijom u uslovima specifičnog sigurnosnog okružja Kantona.