BiH
12

Raspisan konkurs za izbor dva nova člana Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara MUP-a KS

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je prošle sedmice raspisala konkurs za izbor dva nova člana Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), potvrđeno je za Klix.ba.

Konkurs je raspisan jer su prethodno dva člana dala ostavke na svoje pozicije, a nakon završene konkursne procedure Nezavisni odbor će moći raspisati konkurs za novog policijskog komesara MUP-a KS.

Prošlog mjeseca ostavke na poziciju člana Nezavisnog odbora podnijeli su dugogodišnji sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Domin Malbašić i advokat Dragan Međović podnio je ostavku na mjesto člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara nakon što je ovaj odbor podnio prijedlog za smjenu sada već bivšeg komesara Vahida Ćosića.

Trenutni članovi Nezavisnog odbora su Admir Katica, Sejdalija Heljić, Sanela Brković, Samir Čorbo i Mirela Alihodžić.

Konkurs za izbor dva nova člana Nezavisnog odbora traje 15 dana od posljednje objave, a Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS u konkursu objavljenom u Službenim novinama FBiH poziva istaknute stručnjake iz oblasti pravnih, društvenih i kriminalističkih nauka, te iz organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili drugih srodnih oblasti, a koji nisu zaposleni u organima unutrašnjih poslova u BiH, da se prijave za upražnjena mjesta.

Član Nezavisnog odbora ima pravo na mjesečnu naknadu za svoj rad čiju visinu utvrđuje Skupština KS. Nezavisni odbor obavlja poslove iz svoje nadležnosti: raspisuje i provodi javni konkurs za imenovanje policijskog komesara, vrši selekciju i predlaže listu kandidata za izbor policijskog komesara Vladi Kantona koju dostavlja posredstvom ministra, prati rad policijskog komesara i o tome izvještava Skupštinu Kantona, predlaže smjenu policijskog komesara Vladi Kantona u skladu sa zakonom, vodi prvostepeni disciplinski postupak protiv policijskog komesara i izriče disciplinske sankcije, prima, razmatra i postupa prema podnesenim žalbama na rad policijskog komesara, usvaja poslovnik o radu Nezavisnog odbora i izvještava Skupštinu Kantona o svom radu, obavlja i druge poslove koji su stavljeni u njegovu nadležnost Zakonom o unutrašnjim poslovima KS.

Zakon o unutrašnjim poslovima je regulirao da na poziciju komesara mogu biti imenovani, odnosno mogu se prijaviti na konkurs samo policijski službenici s minimalnim iskustvom od tri godine provedene u činu glavnog inspektora, osim ostalih zakonom propisanih stavki.

Nezavisni odbora nema zakonom propisanog roka u kojem mora raspisati konkurs za izbor policijskog komesara.