Rješenje iz nužde
100

Raspala se "koalicija 19" u Tuzli: SBB napustio građanski blok, SDP traži manjinsku vladu

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Savez za bolju budućnost (SBB) više nije dio građanske koalicije u Tuzlanskom kantonu (TK) zbog čega se Socijaldemokratska partija (SDP) sada nalazi na mukama. Većina u Kantonalnoj skupštini više ne postoji, jer izlazak dva zastupnika SBB-a raniju takozvanu "koaliciju 19" sada je umanjio.

U prostorijama SDP-a TK danas su održana dva odvojena sastanka u vezi formiranja vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH. Prvi sastanak je održan između predstavnika SDP-a, Naše stranke i SBB-a, dok su se na drugom pojavili članovi Demokratske fronte (DF) i Stranke za BiH.

"U skladu sa zaključcima glavnog i kantonalnog odbora stranke mi smo danas na pregovore ponovo pozvali takozvanu 'koaliciju 19' u cilju formiranja skupštinske većine. Krajnji produkt je trebao biti formiranje Vlade TK, međutim mi nemamo 19 zastupnika, jer je SBB napustio ovu vrstu koalicionog dogovora te nije ostao u sklopu građanske-lijeve platforme", rekao je predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić.

Prema njegovim riječima, u koalicionoj grupi su ostali Naša stranka, DF i Stranka za BiH, međutim za skupštinsku većinu potrebna je još jedna ruka.

SDP koji je sada na mukama odlučio je da svim zastupnicima u Skupštini TK ponudi program i plan rada vlade u budućem mandatnom periodu koji se bazira na smjernicama koje su ranije ustanovljene.

"Na taj način bismo vidjeli da li možemo dobiti podršku za tu buduću manjinsku vladu, jer nam je potrebno 18 zastupnika. Nakon toga bismo krenuli u popravljanje stanja u TK. Sve ovo je u skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a u Sarajevu kao i Kantonalnog odbora u Tuzli", naveo je Bijedić.

Bijedić je kazao da je ovo jedini korak koji se sada može učiniti te da predstavlja rješenje iz nužde.

"Nadamo se da će ovaj plan podržati zastupnici, jer on garantuje jedan dobar rad Vlade TK u budućem sastavu", reao je Bijedić te naglasio da nikakav koalicioni sporazum sa SDA neće biti potpisan, jer to zabranjuje Glavni odbor stranke.

Izlazak SBB-a iz građanske koalicije uslijedio je nakon SDP-ovog odbijanja prijedloga da se stranka Fahrudina Radončića u građanskoj koaliciji pojavi sa devet ili deset zastupnika umjesto prvobitna dva.

Način na koju su obezbijedili još sedam ili osam zastupnika javno nije poznat, međutim kako je Klix.ba ranije saznao, riječ je o zastupnicima Pokreta demokratske akcije (PDA) koji su se spremni proglasiti nezavisnima te na takav način prikloniti SBB-u.