Blokada rada
43

Raspada se skupštinska većina u BPK, propada svaki pokušaj zakazivanja sjednice

Piše: E. A.
Neno Zuko, poslanik Naše stranke u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upozorio je na blokadu rada zakonodavne vlasti u ovom kantonu koja traje od kraja januara ove godine. Vladajuću skupštinsku većinu, za koju tvrdi da u praksi više i ne postoji, ipak je pozvao na hitnu deblokadu rada ovog zakonodavnog tijela kako bi poslanici mogli raditi ono za što su i plaćeni.

"Problemi u funkcionisanju skupštinske većine pojavili su se prije četiri mjeseca i od tada traje blokada rada Skupštine. Ako uđemo u razloge raspada većine i zašto kolegij ne može utvrditi dnevni red, tu su u pitanju kratkoročni politički ciljevi koji gaze dugoročne strateške. Radi se o borbi kome će pripasti više sredstava neposredno prije izbora, ko će zaposliti više svoje djece i rodbine u institucije javne uprave. Skoro svako ministarstvo je raspisalo javne konkurse za zapošljavanja", tvrdi Zuko.

Ističe da je na političkoj sceni ustaljena i dobro poznata predizborna praksa, no da je vladajuća većina masovnim zapošljavanjem u javni sektor, dobrim dijelom narušila finanisijsku stabilnost kantona.

"Od 35, 36 miliona prihoda troši se skoro 22 miliona za plate, a rezovi se prave na poljoprivredi, preduzetništvu, obrtu i svemu ostalom. Zastoj u radu skupštine direktno se odražava na kvalitet života građana jer na usvajanje čekaju ključni zakoni koji bi znatno poboljšali stanje u određenim oblastima, kao što je Zakon o obrtu, jer su samo u prvom kvarrtalu ove godine zatvorena 23 obrta", kaže Zuko.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća podsjeća da su u međuvremenu održane godišnja i vanredna sjednica skupština, tako da se parlamentarci nisu sastajali samo u februaru. Obuća ističe kako ima problema u radu kolegija Skupštine, zbog čega su svi pokušaji da zakaže redovnu sjednicu propali.

"Evidentno je da kolegij Skupštine BPK Goražde nije saglasan oko utvrđivanja i održavanja dnevnog reda. Na posljednjoj sjednici kolegija niko iz opozicije nije glasao za dnevni red niti za termin održavanja 32. redovne sjednice. Voljela bih da znam zašto opozicija nije željela 32. redovnu sjednicu skupštine", izjavila je Obuća.

Skupština BPK Goražde u ovoj godini usvojila je samo jedan novi zakon i donijela oko 15 mjera.

"Zastoj u održavanju redovnih sjednica svakako utiče na to da se ne realizuje program rada skupštine onako kako smo planirali", ističe Obuća.

Ona je pozvala članove skupštinskog kolegija da daju podršku dnevnom redu i terminu održavanja redovne sjednice skupštine.