Kongres otkazan
13

Raspad Saveza samostalnih sindikata BiH, najavljene krivične prijave protiv Ismeta Bajramovića

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nastavak 14. kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH, koji je prekinut 22. februara ove godine, a na kojem je trebalo biti izabrano novo rukovodstvo, nije održan ni danas jer nije bilo kvoruma. Kongresu je prisustvovao 71 delegat, a za kvorum su bila potrebna 82.

Danas su se pojavili predstavnici i članovi 17 granskih sindikata, kao i jedan od kandidata za novog predsjednika SSS BiH Redžo Kurić koji je prošli put dobio podršku, ali nije izglasan također zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog toga što su delegati predvođeni Ismetom Bajramovićem napustili zasjedanje. Selvedin Šatorović, koji je također bio kandidat za ovu poziciju, nije se pojavio, kao ni predsjedavajući Ismet Bajramović kojem je istekao mandat u februaru.

Teške optužbe su iznesene danas, ali i veliko razočarenje zbog ponašanja prema radnicima iz svih oblasti, koji su iz raznih dijelova Federacije BiH došli kako bi nakon višemjesečnog zastoja, tokom kojeg nije bilo zasjedanja Ekonomsko-socijalnog vijeća i učestvovanja SSS BiH u kreiranju i donošenju zakona bitnih za radnike, krenuli naprijed u borbi za radnička prava.

Delegate i novinare su dočekali zaštitari koji su osiguravali zgradu, a samo na spratu gdje se nalazi Bajramovićev kabinet bila su četiri zaštitara. Novinarima nije bilo dozvoljeno da se popnu i fotografišu.

"Kompletna zgrada je fizički osigurana. Zbog čega? Ko ih je angažovao? Je li od nas radnika iz svih oblasti koji plaćamo članarinu? Žalosno", kazao je predsjednik Sindikata radnika rudnika Sanin Husić.

Predsjedavajući Radnog predsjedništva Kongresa Samir Kurtović rekao je kako je Bajramović pravio velike opstrukcije da ostali delegati ne dođu te da je to uspio uz pritisak politike.

"Pozvali smo granske sindikate da donesu odgovarajuće odluke za djelovanje u ovom savezu. Bajramoviću je istekao mandat u februaru i nezakonito sjedi u SSS BiH i potpisuje dokumente. Podnijet ćemo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja", rekao je Kurtović.

Delegati su predložili i da se granski sindikati očituju o tome da se 20. septembra održi osnivački kongres na kojem će se ili formirati novi savez ili riješiti pitanje ovog.

Istaknuto je kako današnjem kongresu nije prisustvovala ni pravna služba SSS BiH, a za koju je Kurtović kazao kako im je Bajramović zabranio da dođu. To se može vidjeti i u dokumentima koji su objavljeni u galeriji.

Ponovljeno je kako su saznali iz medija, a Bajramović nema ovlasti da ih zastupa, jer nije upisan u registar Ministarstva pravde BiH te su poručili kako će istražiti kako je došlo do toga, jer se dovode u pitanje svi dokumenti koje je potpisao pa i kolektivni ugovori.

"Prije mjesec dana dobili smo rješenje Ministarstva pravde BiH da nije registrovan kao ovlaštena predsjedavajuća osoba", kazao je Kurtović.

Tokom zasjedanja delegati su predložili i da prekinu plaćati članarinu dok se situacija ne riješi jer, kako kažu, od njihovog novca Bajramović prima platu. Postavili su pitanje čiji je ovo sindkat i kako nekome može biti važnija fotelja od radnika koji su ga i izglasali da ih predstavlja i bori se za njihova prava. Aktivnosti granskih sindikata i ogorčenih radnika kreću već od sutra.

Bajramović navodno nije bio u zgradi i poručio je kratko novinarima kako se nalazi na službenom putu u Zenici.