Gradonačelnik i problem
169

Rašomonijada u Sarajevu: Da li je do Četvorke, Bogićevića ili sistema

R. D.
Da li je problem u načinu izbora ili u onima koji biraju
Da li je problem u načinu izbora ili u onima koji biraju
Jučerašnje masovno proklizavanje u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i pucanje Četvorke u glavnom gradu, koje je rezultiralo povlačenjem Bogića Bogićevića iz političkog nadmetanja za gradonačelnika Sarajeva, puno je više sistemski problem nego se to u prvi mah čini.

Iako u svakom proklizavanju pojedinaca ili šire u pucanju koalicija stoji neki sitni šićar ili veći ekonomski interes, sam način izbora prvog čovjeka glavnog grada toliko je kompliciran, usložnjen i vremenski dugotrajan da prije ili kasnije, skoro po automatizmu, dovodi do afera, skandala i političkih kriza.

Sad je to već tradicija. I prije nego se šahovska partija igrala sa Srđanom Srdićem i Jasminom Ademovićem, a gradonačelnik nije trebao biti skoro pa mitski lik bh. političke scene - Bogić Bogićević, već se bila bitka između Sabine Ćudić i Abdulaha Skake, izbor je imao sličan narativ, a politički skandali koji su u narednim godinama isplivavali na površinu (ponajviše afera Asim), ponovo su iz dubina političke močvare izvlačili sporne detalje samog izbora.

Nažalost, ako je način izbora takav da građani glasaju 15. novembra, a posrednim izborom se gradonačelnik bira krajem marta naredne godine, a pitanje je kad će biti izabran, u našem političkom kontekstu - posve je izvjesno da će se nešto negativno desiti. Nedovršeni politički procesi se kroz protok vremena kompliciraju, usložnjavaju i dovode u pitanje - to je kod nas već aksiom.

Pa zar načelno nisu naši najkompliciraniji izbori, oni u Mostaru, bili više od mjesec poslije sarajevskih, u sebi sadržavali neviđeni nacionalni naboj, već davno završili, a HDZ-ov Mario Kordić postao, začudo, općeprihvaćen gradonačelnik na obje obale i s osmijehom se fotografira s političarima koji za rever kače ljiljan u zlatu.

I dok god pola godine bude biran gradonačelnik, a o tome odlučivala sumnjiva preslaganja u općinskim vijećima, olovke s kamerama i izbori preko lista u kojima se ne zna gdje počinje proces, a gdje završava, bit će ovako.

Prošlosezonska rašomonijada u vezi sa sarajevskim gradonačelnikom u amanet je ostavila inicijativu da se isti bira direktnim izborima, a i komšije su s druge strane entitetske linije već napravile taj demokratski iskorak, tako da ako želimo izbjeći tradicionalno bacanje "bogićevića" u blato, sistem treba promijeniti.