Zaključak sindikata
0

'Raskidanjem ugovora s BH Telecomom presjekla bi se žila kucavica RTV sistema'

FENA
Raskid ugovora o prikupljanju RTV takse uz telefonske račune bi izazvao nesagledive posljedice za poslovanje Radio televizije Bosne i Hercegovine i Radio televizije Federacije Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju Samostalnog sindikata uposlenika Javnog radiotelevizijskog servisa.

Na taj način bila bi direktno ugrožena egzistenacija oko 1.000 radnika BHRT-a i oko 400 radnika FTV-a.

Upravni odbor Samostalnog sindikata je ovo zaključio na današnjoj sjednici, a povodom medijskih izvještaja o zahtjevu Nadzornog odbora i Uprave BH Telecoma upućenog Vladi i Parlamentu Federacije BiH o raskidanju ugovora o prikupljanju RTV takse uz telefonske račune.

Egzistenciju uposlenika JRTVS BiH i FBiH, napominju, Sindikat će braniti svim Zakonom dozvoljenim sredstvima.

Ovi stavovi nikako ne znače podršku rukovodnim strukturama FTV-a i BHRT-a, a presijecanje "žile kucavice", odnosno naplate RTV takse na sadašnji način, predstavljao bi smrtni udarac Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine.

"U potpunosti bi zamro Sistem javnog emitiranja i svi integrativni procesi na tom planu na nivou BiH postali bi bespredmetni, a dalekosežna politička šteta s nesagledivim posljedicama možda se više nikada ne bi mogla popraviti", zaključeno je na sjednici.

Dok nadležni organi ne sačine ozbiljnu studiju rješavanja pitanja naplate RTV takse, Samostalni sindikat javnih RTV servisa neće nikada podržati odluku o ukidanju dosadašnjeg načina prikupljanja RTV takse.

Stoga su pozvali Vladu i Parlament FBiH da odbace zahtjev Nadzornog odbora i Uprave BH Telecoma, posebno zbog toga što je plaćanje RTV takse striktna zakonska obaveza.