BiH
0

Rasimu Deliću naknada u skladu sa zakonom

FENA
Rješenje o suspenziji generala Rasima Delića doneseno je na temelju Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine kojim je definirano da osobi koja se suspendira s posla za vrijeme trajanja pritvora ili vođenja postupka pripada naknada u visini 60 posto od plaće ostvarene u vremenu koje je prethodilo suspenziji, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

Saopćenje je uslijedilo u povodu komentara zvaničnika u Republici Srpskoj da Rasim Delić navodno duže od godinu dana prima plaću iako više nije savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

U saopćenju je naglašeno da se general Rasim Delić dobrovoljno predao Haškom tribunalu i ne može se porediti s optuženicima koji se ne žele predati, kao i onima kojima se za predaju iz javnih budžeta isplaćuju visoke naknade.

Vrijeme i postupci koji se vode protiv optuženih za ratne zločine pokazali su da su institucije RS-a i javna sredstva korišteni za finansiranje i skrivanje ratnih zločinaca, zaključeno je u saopćenju.