Tokom ratnih godina
12

Rasim Kadić: Paddy Ashdown je bio nesebično posvećen zaustavljanju agresije na BiH

Piše: S.H.P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nekadašnji predsjednik LDS-a Rasim Kadić je povodom smrti lorda Paddyja Ashdowna kazao da će ga pamtiti kao najprepoznatljivijeg evropskog liberala u posljednjih pedeset godina. Prijateljstvo Ashdowna i Kadića datira od ljeta 1993. godine.

Kadić napominje da su Paddyjeva misija i interes za našu zemlju započeli još 1992. godine kada je kao izaslanik Vlade Velike Britanije boravio u ratom zahvaćenoj BiH i kada je posjetio prve koncentracijske logore koje je formirala tzv. Srpska Republika Bosna i Hercegovina.

"Tokom svih ratnih godina Paddy je bio nesebično posvećen pomaganju u zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu te zalaganju da se podigne embrago na naoružavanje Armije Republike Bosne i Hercegovine, a što je konačno i usvojeno na jednom kongresu Evropskih liberala 1994. godine", kazao je Kadić i dodao kako je Paddy pomogao njegovoj stranci da postane punopravni član ELDR-a.

On je kazao kako se Paddy Ashdown zalagao za slobodnu, suverenu i demokratsku BiH, kao uređenu zemlju slobodnih građana na načelima liberalne demokratije. Kadić je kazao i kako je Ashdown mnogo doprinio ukidanju viza Evropske unije za građane Bosne i Hercegovine.

"Kao visoki predstavnik, o čemu me gotovo prvog upoznao još šest mjeseci prije nego je imenovan, zamolivši me da mu u deset tačaka dostavim listu prioriteta šta bi trebao da radi kao šef OHR-a, odlučujuće je kreirao pozitivan pristup Bosni i Hercegovini, kako na domaćem, tako još više i na inozemnom planu, formirajući, učvrščujući i jačajući institucionalne i političke kapacitete države Bosne i Hercegovine i pripremajući je da može podizati kvalitet života i svojih građana i državnih institucija da bi mogla biti ravnopravni dio evropske porodice", rekao je Rasim Kadić.

Kadiću će u posebnom sjećanju ostati to što je tokom ratne 1995. godine imao čast da bude na Kongresu liberalnih demokrata Velike Britanije, na kojem se obratio učesnicima na plenarnom zasjedanju, kao jedini stranac kome je ikad odobreno da govori na jednom takvom skupu.

"Pored činjenice da smo mi liberali BiH skromno prolazili na svim poslijeratnim izborima, činjenica da smo politički sarađivali i družili se sa Paddyjem te činjenica da je on, možda dobrim dijelom što je bio ubijeđeni liberal, tako mnogo doprinio jačanju Bosne i Hercegovine daje nam za pravo da se, i pored svih naših izbornih poraza, sada osjećamo kao moralni pobjednici tog vremena", zaključio je Kadić.