BiH
0

Rasim Delić otputovao za Haag

NINA
Penzionisani general Armije BiH Rasim Delić otputovao je jutros sa Aerodroma Sarajevo u Haag, gdje će mu se suditi za ratne zločine koje su u središnjoj Bosni počinili članovi jedinice El Mudžahid u razdoblju od 1992. do 1995.

Delića je sa sarajevskog aerodroma ispratilo nekoliko stotina njegovih prijatelja i saboraca u proteklom ratu, u organizaciji udruženja "Zelene beretke". Penzionisani general je na odlasku izjavio da očekuje da će, kako je istaknuo, pravda pobijediti.

U Delićevoj pratnji bio je i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Mevludin Halilović koji bi trebao iznijeti garanciju Vlade FBiH Haaškom tribunalu za Delićevo puštanje na slobodu do početka suđenja.

Penzionisanog generala se tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su na području središnje Bosne tokom rata počinili pripadnici jedinice u kojoj je bio veliki broj dobrovoljaca iz islamskih zemalja.

Delić je šesti Bošnjak optužen za ratne zločine pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije. Haaški tribunal je do danas otvorio više od 120 optužnica za zločine počinjene na prostorima bivše SFR Jugoslavije.