BiH
0

Rasim Delić doputovao u Sarajevo

NINA
Bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH general Rasim Delić doputovao je danas poslijepodne u Sarajevo, nakon što ga je Sudsko vijeće Haaškog tribunala privremeno pustilo na slobodu.

Delić je na aerodrom u Sarajevo sletio avionom u pratnji bošnjačkog časnika za vezu s Haaškim sudom Amira Ahmića. Delića je, osim članova njegove porodice, dočekao vrlo mali broj saradnika i prijatelja, te predstavnika vlasti. Od političkih dužnosnika generala Delića dočekao je samo Ibrahim Nadarević, federalni ministar za pitanja branitelja.

Časnik za vezu s Haaškim sudom Amir Ahmić je kazao da bi glavna rasprava na suđenju Rasimu Deliću mogla početi za godinu i pol dana. Do tada će, objasnio je Ahmić, general Delić privremeno biti na slobodi.

Sudsko vijeće Haaškog tribunala jučer je odobrilo Delićevo privremeno oslobađanje iz pritvora, a garancije za to 3. marta je dala Vlada FBiH. Delić se krajem februara dobrovoljno predao Haaškom tribunalu, a optužen je za zločine koje su u središnjoj BiH počinili mudžahedini.