Odgovornost na BiH
21

Rašidagić: Balkan za SAD ne spada ni u "top 10" problema, prošlo je vrijeme njihovog djelovanja

Razgovarao: Ibro Čavčić
Kenan Ešref Rašidagić (Foto: Privatni arhiv)
Kenan Ešref Rašidagić (Foto: Privatni arhiv)
Kenan Ešref Rašidagić, profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, u razgovoru za Klix.ba osvrnuo se na ulogu SAD-a na Balkanu, na njihovo jednostrano djelovanje tokom potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dok je Rusija "bila na koljenima", na pismo američkog kongresmena Michaela R. Turnera i druge teme.

Pismo američkog kongresmena i nekadašnjeg gradonačelnika Dejtona Michaela R. Turnera, kojim je američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu nastojao ukazati na potrebu da se Amerika okrene Balkanu, izazvalo je veliku pažnju u bh. javnosti. Nama je to pismo, pak, poslužilo kao povod za razgovor o interesima SAD-a na Balkanu.

Profesore, može li se, prema vašem mišljenju, očekivati ozbiljniji pristup američke politike procesu pomirenja na Balkanu?

Amerika je već nekoliko godina svjesna da je situacija u BiH daleko od ružičaste, kao i da institut nacionalnog veta predstavlja ključnu prepreku da Bosna postane normalna država. Međutim, ne postoji spremnost SAD-a ili bilo kojeg vanjskog aktera da se ponovo upušta u grandiozne poduhvate stvaranja novih ili prekomponiranja postojećih država, kao što je to bio slučaj s BiH u Dejtonu i poslije s Kosovom.

Postoje znatno ozbiljniji problemi kojima se SAD i druge svjetske sile bave u ovom trenutnku, a pitanje Balkana za njih ne spada ni u "top 10" problema. Svako djelovanje SAD-a tokom protekle decenije svodi se isključivo na saradnju s lokalnim akterima i pokušajima postepenih reformi.

Vrijeme jednostranog grandioznog djelovanja SAD-a u regionu je prošlo, jer niti SAD ima interese za to, niti može računati na raspakiravanje Dejtona bez odobrenja velikih sila potpisnica Dejtona poput Rusije koja je 1995. bila na koljenima i nije imala ni želje ni snage da se suprotstavi djelovanju SAD-a na međunarodnoj sceni, a danas, bez obzira na to koliko sama nije previše zainteresirana za Balkan, takvo jednostrano djelovanje jednostavno ne bi dopustila.

Je li u Bosni i Hercegovini sazrelo vrijeme za potpisivanje svojevrsnog "Dejtona 2"?

Da li je u BiH sazrelo vrijeme za "Dejton 2"? Da, još od sljedećeg dana nakon potpisivanja "Dejtona 1". Međutim, svjetska politika ne rukovodi se pravdom kao aršinom djelovanja.

Može li navedena inicijativa gospodina Michaela R. Turnera i priča o "Dejtonu 2" dovesti do kontraefekata, u smislu da se na taj način skida odgovornost s bh. političara?

Bh. političari u kontinuitetu već 20-ak godina računaju na to da se dio njihove odgovornosti za stanje u ovoj državi može prebaciti na međunarodne aktere. Svaka priča poput ove o sazivanju "Dejtona 2" dobrodošla je da skrene pažnju javnosti s njihove odgovornosti za katastrofalno stanje u državi.

Sučeljavaju li se, prema vašem mišljenju, interesi Rusije i SAD-a na Balkanu i može li se navedena inicijativa podvesti uopće pod taj kontekst?

Da bi se interesi sučeljavali potrebno je na prvom mjestu da obje strane imaju interes za Balkan. Za SAD se teško može vidjeti da su na bilo koji način zainteresirane za Balkan, izuzev kada je riječ o održavanju mira i sigurnosti u regiji.

Njihov interes se trenutno veže isključivo za širenje NATO-a, mada i tu postoji vidljiv zastoj nakon primanja Crne Gore u savez, čime je osigurano isključenje Rusije s cjelokupnog Mediterana, s izuzetkom Sirije.

Za Rusiju se već neko vrijeme smatra da je zainteresirana za prostor Balkana, mada je veoma malo konkretnih pokazatelja za neku dublju uključenost Rusije. Ovdje prevashodno mislim na snažniju političku i finansijsku podršku nekakvim ruskim saveznicima u regiji, koje jednostavno u ovom trenutku nema. Sva podrška Rusije svodi se na povremene deklaracije paradržavnih tijela i poprilično neefikasno propagandno djelovanje, koje uspjeha ima samo među srbima koji su prijemčivi za takvu vrstu propagande.

Kako uopće gledate na inicijativu gospodina Michaela R. Turnera?

Jedno u nizu od stotinu pisama koje američki kongresmeni svakodnevno pišu domaćim i stranim zvaničnicima.