BiH
0

Raševiću osam godina i šest mjeseci, Todoviću 12 godina i šest mjeseci za zločin nad Bošnjacima u Foči

FENA
Vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas nepravosnažnu presudu kojom je Mitra Raševića osudilo na osam godina i šest mjeseci, a Savu Todovića na 12 godina i šest mjeseci zatvorske kazne.

Proglašeni su krivim po svim tačkama optužnice, koja ih tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Oslobođeni su samo tačke optužnice koja ih je teretila da su u toku aprila i maja 1992. nakon što su pripadnici vojne policije uhapsili i priveli u KPD "Foča" nekoliko civila, te iste civile ispitivali i tukli da bi iznudili priznanje da su članovi SDA.

Presudom je utvrđeno da su Mitar Rašević i Savo Todović od aprila 1992. do oktobra 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu vojske i policije Republike Srpske i paravojnih formacija, usmjerenom protiv nesrpskog stanovništva na širem području općine Foča.

Utvrđeno je i da su s upravnikom Kazneno-popravnog doma „Foča“, stražarima i drugim osobama učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio Bošnjake i druge nesrpske civile iz Foče i okolnih područja držati u nehumanim uvjetima u Kazneno-popravnom domu „Foča“. Prema navodima optužnice, Rašević je bio komandir straže KP doma, dok je Todović u upravi KP doma bio zamjenik upravnika od aprila 1992. do augusta 1993. Mitar Rašević Mićo rođen je 15. novembra 1949. godine u selu Čagošta, općina Foča.

Savo Todović je rođen 11. decembra 1952. u selu Rijeka, općina Čelebići.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. septembra 2006. ustupljen na postupanje vlastima BiH pa su Rašević i Todović 3. oktobra 2006. prebačeni u BiH. Sud BiH je prilagođenu optužnicu prihvatio 29. decembra 2006. godine.