BiH
0

Rašević i Todović: Raspravljanje o materijalnim dokazima

Sarajevo-x.com/BIRN
Iznošenje završne riječi Tužilaštva na suđenju Mitru Raševiću i Savi Todoviću zakazno za 22. februar. Sudsko vijeće je naložilo Odbranama Save Todovića i Mitra Raševića da dostave potvrde iz Haškog tribunala o autentičnosti materijalnih dokaza na koje je Tužilaštvo uložilo prigovore.

Prezentiranje tih dokaza, kao i iznošenje završne riječi Tužilaštva, zakazano je za 22. februar 2008. godine.

“Još uvijek nismo spremni da donesemo odluku o njima. Većina dokaza potiče iz Haaga, ali nedostaje definitivna potvrda da li se oni zaista nalaze u bazi podataka Haškog tribunala”, rekao je predsjedavajući Hilmo Vučinić, ostavivši mogućnost Odbranama da do narednog ročišta obezbijede elektronsku ovjeru spornih dokumenata.

Rašević i Todović se terete za zločine počinjene nad civilima zatvorenim u Kazneno-popravnom (KP) domu Foča u periodu od 1992. do 1994. godine. U optužnici, koja ima pet tačaka, Tužilaštvo im stavlja na teret učestvovanje u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja najmanje 700 zatvorenika u Foči. Rašević je bio komandir straže u domu, dok je Todović bio zamjenik upravnika.

Na ročištu održanom u utorak, 12. februara, Odbrana Save Todovića prezentirala je 12 materijalnih dokaza, većinom molbi, zahtjeva ili obavještenja koja je uprava KP doma upućivala Taktičkoj grupi Foča.

“KP dom se ne obraća Ministarstvu pravde, nego Taktičkoj grupi, što govori da je vojska imala itekako veliku vlast nad domom”, objasnio je Todovićev advokat Jovan Debelica.

Na ovom ročištu prezentiran je i dokazni materijal prikupljen prilikom uviđaja koji je Sudsko vijeće vršilo u KP domu Foča u novembru prošle godine. Prikazane su fotografije, a potom i videosnimak unutrašnjosti zgrade i prostorija u kojima su boravili zatvorenici. Uviđaju je prisustvovao i optuženi Todović, koji je, na zahtjev Sudskog vijeća, pokazao u kojoj je kancelariji boravio tokom rata.