Grade se dvije zgrade
44

Raseljene osobe dobit će priliku za kvalitetniji život u Banovićima, zatvaraju se kolektivni centri

A. K.
Foto: Općina Banovići
Foto: Općina Banovići
Skoro tri decenije od okončanja rata u Bosni i Hercegovini još uvijek djeluju kolektivni centri, a dva takva se nalaze u Banovićima. Sada se stvaraju uslovi za njihovo zatvaranje, o čemu je govoreno i prilikom prve radne posjete nedavno izabranog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića.

Naime, u prvoj radnoj posjeti Općini Banovići boravio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, koji je sa općinskim načelnikom Begom Gutićem razgovarao o implementaciji projekta CEB II na području te općine.

U okviru navedenog projekta u Banovićima, u Mjesnoj zajednici Oskova - naselje Brioni, grade se dvije zgrade sa 30 stambenih jedinica u koje će biti smještene raseljene osobe i izbjeglice iz kolektivnih centara Ježevac i Mrdići.

Vrijednost radova je okvirno tri miliona i 100 hiljada konvertibilnih maraka i oni bi trebali biti završeni do kraja tekuće godine. Završetkom navedenih radova bit će trajno riješeno pitanje smještaja okvirno polovine osoba koje se nalaze u kolektivnim centrima u Banovićima.

Projekat CEB II finansira se kroz kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe, njegov nosilac je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementiraju ga entitetska ministarstva u suradnji sa lokalnim zajednicama.

Prilikom obilaska terena ministar Hurtić uvjerio se da se radovi odvijaju planiranom dinamikom zbog čega je izrazio zadovoljstvo, te najavio da je u pripremi nastavak projekta (projekat CEB III) u kome će općina Banovići biti među prioritetnim.

"U općini Banovići dešava se pozitivna priča, nema nikakvih problema oko implementacije CEB II projekta u koji se krenulo na vrijeme za razliku od nekih drugih općina i gradova", kazao je Hurtić.

Prema riječima općinskog načelnika Bege Gutića važno je da općina Banovići uđe i u projekat CEB III, da se završi započeti proces i raseljena lica i izbjeglice smjeste na jednom mjestu kako bi im se obezbijedili bolji uvjeti za život.

S tim u vezi, Gutić je istakao da je potrebno izgraditi još dvije zgrade sa istim brojem stambenih jedinica, odnosno njih 30, što bi bilo dovoljno za smještaj svih osoba iz kolektivnih centara Ježevac i Mrdići.

Posjeta ministra Hurtića bila je prilika da se otvore pitanja međusobne saradnje i na drugim projektima. Imajući u vidu da Ministarstvo implementira programe pomoći u oblasti kulture, sporta i infrastrukture, otvorena je mogućnost da općina Banovići dobije finansijska sredstva za projekte i iz navedenih oblasti.