Krah stranke
140

Rascjep u SD-u, odmetnuo se ogranak iz Lukavca koji ide pod krilo "Osmorke"

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Neslaganja u vezi s učešćem u vlasti u Tuzlanskom kantonu doveli su do rascjepa unutar SDBiH. Dok vrh stranke ide u koaliciju sa SDA, lukavačka grupacija okrenula se djelovanju sa "Trojkom", odnosno "Osmorkom".
Predsjedništvo Socijaldemokrata BiH (SDBiH) donijelo je odluku o ulasku u većinu u Tuzlanskom kantonu koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA), što je dovelo do raskola unutar stranke kojom predsjedava Enver Bijedić.

Odbor stranke u Lukavcu skupa s jednim skupštinskim zastupnikom ne priznaje odluku predsjedništva te su ušli u blok sa "Trojkom", odnosno "Osmorkom".

Naime, u Sarajevu je danas održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto izjavio da su se Socijaldemokrati BiH iz Lukavca priključili "grupi stranaka koja ima namjeru graditi bolju državu".

Na konferenciji je rečeno da se Edin Delić, kao član SDBiH iz Lukavca odlučio udružiti sa potpisnicima Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima Bosni Hercegovini, odnosno sa "Trojkom", tj. "Osmorkom".

Delićev odlazak u Sarajevo uslijedio je nakon jučerašnje odluke o podnošenju ostavki na svim funkcijama unutar SDBiH, što je učinio shodno činjenici da je predsjedništvo stranke odlučilo ući u koaliciju sa SDA u Tuzlanskom kantonu.

U razgovoru za Klix.ba Delić je kazao da određena neslaganja unutar stranke postoje već duži period, naglasivši da je odluka o koaliranju sa SDA nestatutarna te je kao takva proizvela današnji potez.

Inače, uz Delića su pored ostalih članova lukavačkog ogranka stranke i skupštinski zastupnik Emir Begić kojem je jučer dodijeljen četverogodišnji mandat.

"U posljednje dvije godine u stranci nismo uspjeli ustrojiti statutarne organe, posebno glavni odbor koji donosi odluku o koaliranju. Nakon izbora smo insistirali da se on formira, međutim predsjedništvo je preuzelo tu ingerenciju, što nije u skladu sa statutom. Oni su jučer izglasali da idu u koaliciju sa SDA, što je bio okidač za naš današnji potez", kaže nam Delić.

Edin Delić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Delić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On navodi da su lukavački SD-ovci insistirali i na tome da se stranka vrati ideološkim korijenima socijaldemokratije te da razgovaraju na ravnopravnoj osnovi s oba politička aspekta u Tuzlanskom kantonu, a sve kako bi donijeli ocjenu o ulasku u savez koji će biti najbolji za građane kantona. U tome im, dodaje Delić, nije udovoljeno.

Dodatnu mrlju, prema tvrdnjama Delića, na koaliciju koja je aktivna u TK, baca i kako je ocijenio, kupovina dva skupštinska zastupnika iz PDA. To je čin koju grupacija oko Delića smatra neprihvatljivim oblikom ponašanja na političkoj sceni.

"Jednako kao što predsjedništvo stranke ne može po statutu donijeti odluku o koaliranju, mi smo donijeli odluku da kao općinska organizacija pristupimo bloku koji prepoznajemo kao građanski i bliži socijaldemokratiji, gdje nema trgovina i slično", nastavlja Delić.

Istaknuo je i da je ova grupacija i dalje u članstvu Socijaldemokrata BiH te kao takvi nastavljaju djelovati, ne razmišljajući o formiranju novog političkog subjekta ili pridruživanju nekoj od stranaka "Trojke", odnosno "Osmorke".

"Željeli smo pokazati svoje mišljenje i bitno je reći da mi nismo napustili stranku, a također nismo ni izbačeni. Čak nelegalan organ nas ne može ni isključiti, tu smo, pokušat ćemo stranku povesti u pravom smjeru. Mislim da će se to i desiti jer najveći broj Socijaldemokrata to podržava i očekujem da će organi stranke shvatiti da je to ispravan pravac te da ćemo naše unutarnje odnose posložiti", nastavio je Delić.

On je dodao da je u Lukavcu najjača organizacija SDBiH, po broju članova, ali i izbornom rezultatu koji im je donio više od 40 posto glasova na minulim Općim izborima.

"Kao takvi ne želimo biti dio bloka koji je sad formiran, već onoga o kojem smo se izjasnili", potcrtao je Delić, naglasivši da je i raniji dogovor o tome da Begić bude delegiran za Dom naroda Parlamenta BiH povučen, a sve kako se ne bi dalo prostora za otvaranje bilo kakve priče o mogućoj političkoj trgovini protiv koje se zalažu.

Shodno današnjim dešavanjima oglasili su se i iz vrha Socijaldemokrata BiH, istaknuvši da nisu pristupili "Trojci", koju čine Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija i Naša stranka.

"Očito je da se radi o samoinicijativnom potezu dijela rukovodstva Gradske organizacije SDBiH Lukavac, predvođenom od gradonačelnika Edina Delića. Također, obavještavamo javnost da će organi SDBiH u skladu sa Statutom stranke zauzeti stavove po ovom pitanju, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", naveli su iz vrha Socijaldemokrata BiH.