{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ranko Ždero oglašen krivim za djelo organiziranog kriminala

F
30.10.2007. u 19:30
0
0
Ranko Ždero oglašen krivim za djelo organiziranog kriminala
0
Ranko Ždero oglašen krivim za djelo organiziranog kriminala
Sud BiH danas je izrekao presudu kojom je Ranko Ždero oglašen krivim za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa produženim krivičnim djelom krivotvorenja novca.
Optuženom je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina.

Prethodno, na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 16. augusta 2007. godine, Ranko Ždero se izjasnio da je kriv.

U izreci presude, između ostalog, stoji: "Zajedno sa Predragom Simićem i još dvije druge osobe, Ranko Ždero je kao pripadnik organizirane grupe, organizirao prodaju i prebacivanje lažnog novca iz BiH na prodručje Republike Slovenije po cijeni od 10% do 25% od nominalne vrijednosti lažnog novca. Shodno tome, Ranko Ždero i Predrag Simić su po prethodnom dogovoru sa još dvije osobe, dana 10. novembra 2006. godine dogovorili i organizirali isporuku lažnog novca na odmorištu „Vrata Jadrana“ u Republici Hrvatskoj. Kupcima iz Republike Slovenije su potom isporučene lažne novčanice eura nominalne vrijednosti od ukupno 49.000 eura pri čemu su naplatili iznos od 7.500 eura u pravom novcu"

U skladu sa ovom presudom, od optuženog se oduzima imovinska korist u iznosu od 4.000 eura koja je pribavljena navedenim krivičnim djelima. Vrijeme provedeno u pritvoru od 30. januara 2007. godine se uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Sud je također donio odluku o ukidanju pritvora Žderi. Predmet Ranka Ždere je izdvojen iz predmeta Siniše Ramića, Salkana Džakulića, Zorana Pajčina i Unuc Vese u kojem se nastavlja glavni pretres, saopćio je Sud BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: