{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ranko Vuković se izjasnio da nije kriv

F
13.9.2007. u 15:40
0
0
Ranko Vuković se izjasnio da nije kriv
0
Ranko Vuković se izjasnio da nije kriv
Ranko Vuković, optuženi za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, izjasnio se danas pred sudijom za prethodno saslušanje Suda BiH u Sarajevu da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.
Ranko (Vlado) Vuković, rođen je 1969. u Kozjoj Luci, općina Foča, Srbin po nacionalnosti, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece. Trenutno je pritvoren u Okružnom zatvoru u Doboju.

U predmetu «Ranko Vuković i drugi» tereti se da je među ostalim u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike BiH, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva općine Foča, krajem maja 1992. s bratom, Rajkom Vukovićem, i dvjema osobama u selu Podkolun ubio osobu bošnjačke nacionalnosti. Optuženi Ranko i Rajko Vuković su zatim, prema navodima optužnice, napustili selo da bi na jednoj njivi pokraj puta ubili još jednu osobu bošnjačke nacionalnosti.

Rajko Vuković, drugooptuženi, nije pristupio danas ročištu za izjašnjenje o krivnji. Sud je zaprimio izvješće sudske policije da ovaj optuženi nije priveden jer s ostalim zatvorenicima u KPZ Istočno Sarajevo (zatvor Kula) štrajkuje glađu i da su svi oni najavili kako prekidaju sve kontakte sa Sudom BiH i neće slati pojedinačne izjave na zahtjev Suda ili sudske policije.

Nakon konstatacije da u odnosu na drugooptuženog neće danas biti obavljeno ročište za izjašnjenje o krivnji, sudija Šaban Maksumić je novo ročište u odnosu na Rajka Vukovića zakazao za 17. septembar u 11.00 sati. Ukoliko se ovaj optuženi ne pojavi u naznačeno vrijeme, Sud će smatrati da on poriče krivnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: