Sud BiH
0

Ranko i Rajko Vuković oslobođeni krivice

Sarajevo-x.com
Apelaciono vijeće Suda BiH ocijenilo je da Tužilaštvo BiH “nije van razumne sumnje dokazalo navode optužnice” protiv braće Vuković, i oslobodilo ih je krivice za zločin u selu Podkolun, javlja BIRN - Justice Report.

Ova odluka je uslijedila nakon što je Vijeće ponovo saslušalo sve dokaze iznesene tokom prvostepenog postupka, koji je okončan osuđujućom presudom.

“Ovo vijeće je zaključilo da dokazi nemaju dovoljnu snagu, te da svaki objektivni posmatrač ne može van razumne sumnje utvrditi krivicu Ranka i Rajka Vukovića, stoga je jedini izbor bio donošenje oslobađajuće presude”, kazao je u obrazloženju Dragomir Vukoje, predsjedavajući Vijeća.

U februaru 2008. godine, prvostepeno vijeće Suda BiH proglasilo je Ranka i Rajka Vukovića krivima za ubistvo dvoje civila u selu Podkolun i osudilo ih na po 12 godina zatvora.

Braća Vuković su se zajedničkom optužnicom teretili da su u maju 1992. godine ušli u selo Podkolun i ubili Avdiju Hukaru u njegovoj porodičnoj kući, i Mejru Bekriju dok je radila na njivi.

Istom presudom Ranko Vuković je oslobođen optužbi za silovanje jedne žene u Miljevini tokom juna 1992. godine.

Nakon što je Apelaciono vijeće, uvažavajući žalbu Odbrane, ukinulo ovu presudu, obnovljeno suđenje je počelo u aprilu ove godine.

Sudija Vukoje je kazao da je drugostepeno vijeće van svake sumnje utvrdilo, na osnovu svih izvedenih dokaza, “nesporno postojanje širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo općine Foča od aprila 1992. godine”, u sklopu kojeg je došlo do ubistva dvoje civila u selu Podkolun.

“U vezi sa spornim činjenicama, tu se radi o navodnoj identifikaciji počinilaca navedenog dana. Tužilaštvo zasniva svoj slučaj na iskazu jednog svjedoka, Hukara Bajre, koji je navodno vidio počinjenje zločina, i prepoznao počinitelje. Da bi se osoba osudila za ovako težak zločin na osnovu samo jednog svjedočenja, potrebno je da ono bude jasano i kristalno čisto, i da ga drugi iskazi ne ospore, već potvrde u dijelu, što nije bio slučaj u ovome predmetu”, stoji u obrazloženju pravosnažne presude.

Iskaz svjedoka Bajre Hukare, dodao je predsjedavajući Vijeća, upoređen je sa iskazima drugih svjedoka na ovome suđenju, te je Apelaciono vijeće zaključilo da postoje “mnoge nedosljednosti”.

“Hukara Bajro u svome iskazu naveo je da je vidio četiri osobe u civilnom odijelu kako se kreću prema njegovom ocu Avdiji, i lišavaju ga života, dok je svjedokinja Pašana Sejfić, koja je također mogla vidjeti počinioce, govorila o četiri lica u vojnim uniformama. Sud smatra ovo iznimno bitnim za ovaj predmet”, kazao je Vukoje.

On je dodao da je Apelaciono vijeće u potpunosti poklonilo vjeru iskazu svjedokinje Sejfić, jer je on “dosljedan i konstantan“, te da ona, “kao osoba čiji je život bio pod prijetnjom, nema razloga da izvrće istinu”.

“Ovo vijeće je tokom drugostepenog postupka obavilo i rekonstrukciju djela i na taj način sagledalo sve okolonosti koje su mogle uticati na percepciju Hukara Bajre. S obzirom na činjenicu da je on tokom počinjenja djela ležao u strahu od smrti, i da se oko njega nalazilo visoko rastinje, teško da je mogao jasno vidjeti o kojim se licima radi”, zaključio je Dragomir Vukoje.

Vezani članci