Predsjednik Suda BiH
12

Ranko Debevec za Klix.ba: Presude zavise od kvaliteta optužnice, a VSTV treba transformaciju

Piše: S. H.
Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec danas je ugostio ambasadora Velike Britanije u našoj zemlji Matthewa Fielda s kojim je razgovarao o pravosuđu u našoj zemlji, projektima, problemima i unapređenju saradnje.

Predsjednik Debevec za Klix.ba je komentarisao teme razgovora, kazavši i zbog čega je manji procenat osuđujućih presuda, naročito u predmetima ratnih zločina.

"Imali smo koristan i plodonosan sastanak. S ambasadorom Fieldom smo razgovarali o svim vrstama pomoći Ambasade Velike Britanije Sudu BiH i generalno našem pravosuđu. Posebno se naglasila pomoć britanskog AIRE Centra koji ima dobru saradnju sa pravosudnim institucijama u našoj zemlji", kazao nam je.

AIRE Centar Sudu BiH pruža veliku pomoć u organizaciji brojnih foruma, ujednačavanju sudske prakse i još mnogo toga.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Govorilo se i o problemima generalno u pravosuđu BiH gdje je spomenut pad broja osuđujućih presuda. Pitali su nas šta mi smatramo da je uzrok tome, a mi smo rekli da je jedan od osnovnih uzroka kvalitet optužnica, koji je vrlo loš. To nema veze sa Sudom BiH. Najveći broj kritika se odnosio na rad Tužilaštva BiH", kazao je Debevec za Klix.ba.

Na sastanku je bilo govora i o optužnicama za korupciju i organizovani kriminal.

Podaci OSCE-a pokazuju da je broj osuđujućih presuda za ratne zločine u BiH pao sa 86% (2014.) na 39% (2018.). Broj i profil optuženih za korupciju je jednako razočaravajući sa "de facto nekažnjivošću za ove zločine".

"Mi smo naglasili da sve optužnice, bez obzira da li se radi o optužnici za ratni zločin ili korupciju procesuiramo kada dođu iz Tužilaštva BiH. Mi radimo na osnovu onoga što nam dostavi Tužilaštvo BiH", poručuje predsjednik Suda BiH.

Debevec kaže da na sastanku nije bilo riječi o inicijativama za izmjene Zakona o VSTV-u. Ipak, predsjednik Suda BiH za Klix.ba je kazao da smatra da se VSTV na određeni način mora transformirati.

"To je opće uvjerenje, da VSTV mora doživjeti određenu transformaciju zbog mnogo stvari, a činjenica je da u određenim situacijama preuzimaju više ovlasti nego što im zakonom pripada, a što može biti vrlo opasno za društvo vladavine prava", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Ranko Debevec.