Suze i sjećanje
1.1k

"Ranjeni kamen" u Velikoj aleji od danas čuva sjećanje na Dženana Memića

Piše: A. P.
(Foto: H. M./Klix.ba)
Porodica Dženana Memića dvije godine nakon njegove smrti u Velikoj aleji na Ilidži podigla je spomen-obilježje "Ranjeni kamen" posvećeno ovom mladiću čija smrt do danas nije rasvijetljena.

Rodbina, prijatelji, poznanici i drugi građani okupili su se na mjestu gdje je u cvijetu mladosti okončan Dženanov život, noseći majice i trake sa njegovim likom kako bi pružili podršku porodici Memić.

"Na ovom mjestu je 8. 2. 2016. godine napadnut 22-godišnji mladić Dženan Memić. Od zadobijenih povreda Dženan je umro 15. 2. 2016. godine", napisano je na 1,8 metara visokom spomen-obilježju podignutom u Velikoj aleji. "Dok nišani bijeli čekaju pravdu da nasele tihi grad, neka svjedoči ovaj ranjeni kamen snagu onoga ko čezne, ko ostade željan milovati svile pramen. Dok nišani bijeli čekaju istinu da svjedoče prekinuti san, neka ovaj kamen bijeli srcu ranjenom obasja još neki dan. Dok čekamo pravdu za dušu čistu, neka bol što je u kamen ureza suza bude poruka generacijama koje dolaze. Kada zulum postane pravilo, otpor postaje obaveza".

U suzama i sa cvijećem, uz čitanje prigodnih riječi i ilahiju okupljeni su slušali riječi Dženanovog oca Muriza, učitelja Adila Tabakovića, advokata porodice Ifeta Ferageta i Dženanove sestre Arijane.

Dženanov otac Muriz jecajući je kazao: "Ja sam mislio kad imaš sve dokaze da je lako doći do istine, ali vidite da to nije tako".

Dodao je da ne misli odustati u svojoj borbi za istinu o tome da je Dženan mučki ubijen i posebno se zahvalio Segmedini Srni i Elvedinu Okeriću rekavši: "Dok je ovakvih ljudi i vas sviju uz mene, svi smo mi Dženan".

Učitelj Adil je kazao je da su Dženana krasile najbolje ljudske osobine, a Feraget je poručio da ovo spomen-obilježje nije posvećeno samo Dženanu, već i njegovom ocu Murizu, za kojeg je rekao da je čovjek lavljeg srca za kojeg su mnogi mislili da mu je srce pomutilo razum.

"Nakon dvije godine svaka njegova riječ je potvrđena i nikad nije demantovala", istakao je.

Dženanova sestra Arijana, koja ni u najvećem košmaru nije mogla zamisliti da će izgubiti svog brata, svoj oslonac, prvi put se javno obratila javnosti govoreći kako je Dženan bio njen čuvar.

Svako drvo svjedoči o istini, a sada će i ova spomen-ploča čuvati sjećanje na Dženana, poručeno je današnjeg skupa, a potom je otkriven "Ranjeni kamen".

Podsjećamo, porodica Memić već dvije godine čeka da pravosudne institucije ustanove od čeka je stradao Dženan. Prvobitno se slučaj vodio kao saobraćajna nesreća, a potom je Tužilaštvo KS pokrenulo istragu o ubistvu koja je pormijenila smjer i preinačena u istragu saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom. Uhapšeni su Ljubo i Bekrija Seferović kojima se i danas sudi, a na ročištima se izlažu kontradiktorne informacije.

Dženanova porodica i prijatelji protestnim šetnjama ulicama Sarajeva redovno traže pravdu.