BiH
0

Rang liste kandidata za imenovanje tri ombudsmena

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Ad hoc komisija za imenovanje tri ombudsmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH je sačinila rang liste kandidata za izbor tri ombudsmena.

Članica Ad hoc komisije Dušanka Majkić je danas, nakon što je obavljen intervju s kandidatima, kazala za Fenu da su sačinjene četiri liste jer je i jedan kandidat iz reda ostalih.

Prema njenim riječima, zakonom nije zabranjeno da se prijavljuju kandidati i iz reda ostalih, ali u tom slučaju mora odustati jedan od konstitutivnih naroda.

„Mi šaljemo sve četiri liste prema domovima PSBiH koji će donijeti definitvnu odluku što se tiče izbora“, kazala je Majkić.

Na listi iz reda Bošnjaka su: Jasminka Džumhur, Amira Krehić, Esad Muhibić, Enes Hašić, Zijad Hasić, Emina Halilović, Zinka Halilović, Halil Lagumdžija i Muhidin Hajdarević.

Na listi iz reda Hrvata su: Branka Raguz, Ivo Bradvica, Željka Klobučar, Mariofil Ljubić, Vesna Tančica i Ilija Ćorić.

Na listi iz reda Srba su: Rada Kafedžić, Ljubomir Sandić, Biljana Simeunović, Vitomir Popović, Branko Morait, Branka Inić, Branka Kolar-Mijatović i Drago Višnjić.

Na listi iz reda ostalih je Vera Jovanović.

„Konačnu odluku će donijeti domovi. Ovo je naš pogled na kandidate s kojima smo jučer i danas obavili intervju, a definitivno je pravo parlamenta da oni kažu ko treba da budu ombudsmeni za ljudska prava BiH“, kazala je Majkić.