Stav gradonačelnika
64

Ramović: Uzrok požara na deponiji Šišeta je ljudski faktor, ovdje ima političkog utjecaja

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Situacija nakon požara na deponiji u Šišetima je pod kontrolom, tvrde iz Gradske uprave Goražda, a tokom dana je angažovana dodatna mehanizacija kako bi se osigurale dovoljne količine zemlje za zatrpavanje žarišta.

''Od danas su angažovane još dvije firma s buldožerima, kamionima i ostalim potrebnim mašinama i očekujemo da će se ovaj požar sanirati u što kraćem roku. Mi smo se i do sada bez većih problema nosili s požarima, jedino nas brine što ovdje imamo dim koji stiže do grada, ali nadam se da ćemo u narednim satima i to okončati jer se ovaj požar ne može gasiti vodom i onim materijama koje se inače koriste, već se rješava sa zemljom, tako je struka kazala. Vidimo da je požar lokaliziran tako da nema opasnosti za okolnu šumu", izjavio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda koji je danas obišao požarište.

On je kazao kako većina lokalnih zajednica u BiH ima problem sa odlaganjem komunalnog otpada i deponijama, te da očekuje da se svi uključe u rješavanje problema, a ne samo Gradska uprava. Smatra da novonastala situacija u Šišetima poprima političke konotacije, te da postoje indicije da je uzrok požara ljudski faktor.

"Svjesni smo da je rječ o ljudskom faktoru i na nadležnim organima je da istraže sve. Smatram da ovdje ima političkog utjecaja i ovo nije prvi put da nam se dešava u određenim periodima. Opet će se ovo ponoviti u septembru, tako da treba istražiti s čim se mi to suočavamo", kategoričan je Ramović.

On je najavio kako će odlaganje otpada na ovu deponiju biti nastavljeno nakon gašenja požara.

"Nećemo je još uvijek izmjestiti, niti imamo mogućnosti, mada smo mnogo toga uradili kada je u pitanju deponija Trešnjica, za sfaltiranje tog puta osigurana su sredstva. Procedura je provedena, a izdao sam naredbu JKP 6. mart da sa svojom mehanizacijom otvori prva kasetu na Trešnjici tako da se, po završetku asfaltiranja puta, može nastaviti odlaganje na Trešnjici, a do tada ćemo koristiti Šišeta", kaže Ramović.

I dok gradonačelnik smatra da građani nemaju razloga za brigu, stanovnici naselja u blizini deponije su zabrinuti za vlastito zdravlje. Očekuju izmještanje deponije na novu lokaciju i poručuju da su daljnje odlaganje otpada u Šišetima spremni spriječiti i blokadom puta.

Kantonalni štab civilne zaštite ranije je zbog aktuelne situacije na gradskoj deponiji smeća građanima izdao preporuke da se ne izlažu udisanju dima, naglasivši da su opasnostima po zdravlje posebno izloženi stanovnici koji žive u naseljima u blizini deponije, ali i ostali građani Goražda.

Reagovali su i u Našoj stranci, tražeći vanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

"Pozivamo nadležne da pokažu mrvu ljudskosti i odgovornosti, te da preduzmu sve moguće mjere kako bi se ova agonija završila. Naša stranka će u skladu sa Poslovnikom Gradskog vijeća član 73., po kojem u okolnostima opasnosti po javnu sigurnost i sigurnost građana širih razmjera, predsjedavajući Vijeća može sazvati vanrednu sjednicu Vijeća, na protokol Vijeća dostaviti zahtjev za hitno sazivanje vanredne sjednice Gradskog vijeća sa samo jednom tačkom dnevnog reda a to je hitno rješavanje problema ekološke katastrofe u gradu Goraždu. Zdravlje naših sugrađana je na prvom mjestu i zato ne pristajemo ni kakav kompromis", saopćili su.