BiH
48

Ramović: Goražde će u 2015. biti najveće gradilište u BiH

Piše: E.A.
Općina Goražde je prema analizama prošle godine koje su danas prezentirali predstavnici svih općinskih službi, realizovala niz značajnih aktivnosti i aplicirala projektima čija će implementacija krenuti vrlo brzo te, kako se očekuje, grad na Drini pretvoriti u najveće gradilište u Bosni i Hercegovini.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Očekujemo da Goražde bude jedno od najvećih gradilišta u BiH jer ćemo početi izgradnju obaloutvrde čiji projekat vrijedi oko 9 miliona maraka, zatim projekat navodnjavanja u iznosu od tri miliona, kreditna sredstva Saudijskog fonda u iznosu od 10 miliona, zatim izgradnja zgrada kojima će se ugasiti kolektivni centri tako da će u 2015. godini investicije na području općine Goražde biti više od 30 miliona maraka bez privrednih subjekata i njihovih ulaganja u proširenje kapaciteta", najavio je danas Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Prošla godina je bila uspješna u svim segmentima tvrde u Općini jer je ispunjen najveći broj obaveza i realizirano niz projekata.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Imamo i više od 30 gotovih projekata kojima možemo aplicirati prema višim nivoima, a u toku je izrada šest projekata koji se odnose na izgradnju mosta u Vitkovićima, kružnog toka prema naselju Vitkovići, izrada investiciono-tehničke dokumentacije za deponiju Trešnjica, sanacija postojeće deponije Šišeta i drugi projekti koje smo ovih dana naručili, a čiji završetak očekujemo krajem januara i onda možemo planirati njihovu implementaciju", dodaje Ramović.

Ova lokalna zajednica će nastojati do decembra ove godine ispuniti sve zahtjeve i priskrbiti BFC certifikat koji će općinu Goražde svrstati među rijetke zajednice s povoljnim poslovnim okruženjem, a to će, kako je naglašeno tokom današnje analize, značiti mnogo u smislu privlačenja novih investitora na ovo područje.